Гърците празнуват с карнавал "Нощта на духовете"

Камбанен звън сигнализира за пристигането на призрака на Амфиса, докато озвучителна система издава виковете на свирепи зверове, а тълпи от посетители на карнавала размахват смартфони.

В този малък град в Централна Гърция, близо до древното светилище Делфи, "Нощта на духовете" е кулминацията на празненствата, които се отбелязват в цялата страна този уикенд, предаде АФП.

Призракът на Амфиса е гигантско чудовище, изработено от картон, въжета и плат, което броди през нощта. Главата му е деформирана, зъбите са дълги, а очите - изпъкнали.

През последните три десетилетия нощните веселби бележат историята на трагичната съдба на местните Ромео и Жулиета и се провеждат в последната събота преди началото на православния пост.

Влюбените се казват Константис, трудолюбив и съвестен кожар, и Ленио, младо момиче от Амфиса.

Двамата са дали клетва за любов и вярност, но един ден Ленио е ударена от мълния и убита при кладенеца на Шармайна. Отчаян, Константис се самоубива.

Оттогава духът му обитава кладенеца и броди из града, издавайки зверски викове, които плашат местните жители.

"В чест на една легенда"

Много от 6000-те жители на Амфиса се обличат като елфи, кожари и духове, използвайки кожи от кози. На главите си те закрепват рога, а на коланите си - звънчета и вериги.

"Празнуваме легенда, а не обичай", както в останалата част на празнична Гърция, казва Никос Лупакос, заместник-кмет на Амфиса. "Това ни прави специални".

В съботната вечер "Духът на Хармайна" се спуска по 120-те каменни стъпала от църквата до централния площад, заобиколен от портокалови горички и кафенета с дървени врати и капаци.

Там, пред очите на тълпата, той се изправя и накрая побеждава два еднакво големи и ужасяващи призрака.

След това около големите маси в кафенетата и баровете на Амфиса централно място заемат продавачите на сувлаки и партито наистина започва.

Традиция

"Празнуваме тази легенда вече 29 години", заяви Костас Панайотас, 42-годишен пожарникар, който води призрака през града.

Традицията продължава, "защото я искаме, защото я обичаме и най-вече... искаме децата ни да я продължат" след нас, добави той, преди да навлече кожата.

До него 35-годишният Христос Дукас развързва веригите, които ще закачи на колана си, и казва, че с удоволствие се впуска в забавлението всяка година.

"Невероятно е", посочи той. "Това наистина е възможност да избягаш... Не се притесняваме за нищо. Забравяме проблемите си за един ден."

Τова са основните елементи на маскировките на духове, свързани с историческите корени на местната икономика, която, казва заместник-кметът, "се е основавала на кожарството, звънчарство и производство на въжета".

Карнавалът, "Апокрис" на гръцки, е сезонът на Дионисиевото шествие, който започва три седмици преди Великия пост. По традиция той се празнува най-силно в Патра, главното пристанище на Пелопонес, в Ксанти на североизток, Науса в Северна Гърция и Ретимно на остров Крит.

Красивото крайбрежно градче Галаксиди, на 30 км. от Амфиса, ще се включи в празненствата, като организира битки с брашно в "Катара Дефтера"("Чистия понеделник") - официален празник в началото на Великия пост, когато небето на Гърция ще се изпълни с хвърчила. /БГНЕС