Иранската активистка Наргес Мохамади спечели Нобелова награда за мир

Нобеловата награда за мир беше присъдена на иранската активистка за човешки права Наргес Мохамади, която в момента е в затвора в Ислямската република.

Мохамади беше отличена "за борбата ѝ срещу потисничеството на жените в Иран и за борбата ѝ за насърчаване на човешките права и свободата за всички", заяви Берит Райс-Андерсен, ръководител на Норвежкия нобелов комитет в Осло.

Заместник-председател на Центъра на защитниците на правата на човека, основан от Ширин Ебади, която също е носителка на Нобелова награда през 2003 г., Наргес Мохамади е осъждана и лишавана от свобода многократно през последните 25 години заради кампанията си срещу задължителното забулване на жените и смъртното наказание.

Наградата ѝ е присъдена в момент, когато миналата година Иран беше обхванат от мащабно протестно движение, предизвикано от смъртта на 22-годишната иранска кюрдка Махса Амини, която беше арестувана в Техеран за неспазване на строгия ислямски код за обличане.

"Движението ускори процеса на демокрация, свобода и равенство", който сега е "необратим", пише Наргес Мохамади до АФП от килията си миналия месец.

Тя и трима нейни съкилийници изгориха забрадките си в двора на затвора "Евин" в Техеран, за да отбележат годишнината от смъртта на Махса Амини на 16 септември.

Иран е на 143-то място от общо 146 държави в индекса на Световния икономически форум (СИФ) за равенство между половете.

Въстанието "Жени, живот, свобода" - лозунгът, с който Райс-Андерсен започна изявлението си - е жестоко репресирано там: по данни на неправителствената организация Iran Human Rights (IHR) 551 демонстранти, включително 68 деца и 49 жени, са били убити от силите за сигурност, а хиляди други са арестувани.

"Тазгодишната награда за мир е награда и за стотиците хиляди хора, които през изминалата година демонстрираха срещу политиките на теократичните режими за дискриминация и потисничество на жените", заяви Райс-Андерсен.

Наргес Мохамади, която беше арестувана отново през 2021 г., не е виждала децата си, които живеят във Франция със съпруга ѝ, от осем години.

Райс-Андерсен заяви, че "се надява" иранските власти да я освободят.

Ако остане зад решетките, Наргес Мохамади няма да може да пътува до норвежката столица, за да получи Нобеловата си награда - грамота и златен медал, придружени от 11 милиона крони (близо 980 000 евро) - на 10 декември.

Наградата за мир на няколко пъти е награждавала активисти, лишени от свобода, включително Алес Беляцки от Беларус миналата година, представен от съпругата си на Нобеловата церемония, и китаеца Лю Сяобо, чийто стол остана символично празен през 2010 г. /БГНЕС