"Ислямски джихад" потвърди примирието с Израел

Прекратяването на огъня в зоната на палестинско-израелския конфликт ще влезе в сила в 23:30 ч., съобщи египетският посредник, който преговаря със страните. Мохамед ал-Хинди, ръководител на политическия отдел на радикалната групировка "Ислямски джихад", потвърди това пред телевизионния канал "Ал Джазира".

"Това ще се случи по-близо до полунощ, в 23:30 ч., когато всички подробности ще бъдат договорени и прекратяването на огъня ще влезе в сила", каза той. По-рано се очакваше прекратяването на огъня в ивицата Газа да влезе в сила в 20:00 ч.

Според телевизионния канал "Ислямски джихад" се е съгласил на примирието в замяна на обещанието на египетския посредник да накара Израел да освободи двама пленени бойци.

В петък Израелските сили за отбрана обявиха началото на операция "Зора" срещу палестинската групировка "Ислямски джихад". Позициите на радикалите, техните офиси, тайните оръжейни фабрики и складове бяха поразени от артилерийски и въздушни удари. В отговор палестинците изстреляха около 1000 ракети и снаряди по израелска територия.

Според актуализираните данни на Министерството на здравеопазването броят на жертвите на израелските нападения в неделя до края на деня е достигнал 43 души, от които 15 деца и четири жени, а 311 души са били ранени./БГНЕС

Газа / Израел