"Ютарни лист" за изборите в Сърбия: Русия е възхитена, Германия ядосана

Германия подчертава, че нередностите, открити от международните наблюдатели на парламентарните избори в Сърбия, са "неприемливи" за държава, която се стреми да се присъедини към Европейския съюз, докато Вашингтон изрази желанието си за по-нататъшно сътрудничество в укрепването на демокрацията, припомня хърватското издание "Ютарни лист".

"Сърбия гласува, но ОССЕ съобщи за случаи на неразрешено използване на публични средства, сплашване на гласоподаватели и купуване на гласове", съобщи германското външно министерство.

„Това е недопустимо за страна със статут на кандидат за членство в ЕС“, се посочва в съобщението.

Международни наблюдатели заявиха, че предсрочните избори в Сърбия са били белязани от доминирането на президента Александър Вучич в кампанията, което, заедно с нелоялната конкуренция, пристрастните медии и многобройните нередности, допринесе за неравномерни изборни условия.

Вашингтон не коментира обвиненията в нередности, като каза само, че иска да си сътрудничи със Сърбия за укрепване на демокрацията след изборите.

Говорителят на Държавния департамент Матю Милър заяви пред репортери, че САЩ искат "да продължат сътрудничеството с бъдещото правителство на Сърбия, за да укрепят демократичното управление и върховенството на закона и да подобрят регионалната стабилност".

Кремъл изрази задоволство от победата на партията на Вучич на изборите в Сърбия, като нарече страната "приятелска" и "братска".

„Приветстваме успеха на Вучич“, отбеляза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Управляващата Сръбска прогресивна партия (СПП) спечели 46,3 на сто от гласовете на парламентарните избори, което ще й осигури 128 мандата в 250-местния парламент, според предварителните резултати, базирани на 99,8% от преброените гласове.

Опозиционната коалиция на лявоцентристката "Сърбия срещу насилието" спечели 23,6 на сто от гласовете ще има 65 места в парламента, а социалистите на бившия коалиционен партньор на Вучич Ивица Дачич с 6,6% ще имат 18 мандата. /БГНЕС