Израел и ООН си размениха обвинения за „тероризъм“ и „мъчения“

Израел обвини агенцията на ООН палестинските бежанци (UNRWA) , че е наела стотици "терористи". Агенцията, на свой ред, твърди, че израелските власти са измъчвали някои от служителите ѝ, докато напрежението в Газа ескалира.

UNRWA е в центъра на спорове, откакто през януари Израел обвини около дузина нейни служители в участие в нападението на Хамас срещу Южен Израел на 7 октомври.

Израелските военни заявиха, че в UNRWA работят "над 450 терористи", принадлежащи към групировки, включително Хамас.

"По данни на разузнаването над 450 терористи, принадлежащи към терористични организации в ивицата Газа, главно към Хамас, работят и в UNRWA", се казва в изявление на военните.

Военните също така публикуваха записи, които според тях са на "терорист, работещ като учител по арабски език в училище на UNRWA, който описва влизането си на израелска територия и заявява, че държи израелски заложнички".

На фона на споровете, Израел реши да отзове своя посланик в ООН за „незабавни консултации“. Като причина беше посочено, че Израел смята, че ООН е опитала да "заглуши" информация за сексуално насилие от страна на Хамас.

"Наредих на нашия посланик в ООН Гилад Ердан да се върне в Израел за незабавни консултации във връзка с опита да се заглуши информацията за масовите изнасилвания, извършени от Хамас и неговите сътрудници на 7 октомври", заяви външният министър Израел Кац в социалната мрежа X.

Говорителят на генералния секретар на ООН Антонио Гутериш отрече да е имало опит за потулване на доклад за сексуалното насилие от страна на Хамас срещу израелци.

"Работата беше извършена задълбочено и експедитивно. По никакъв начин, под никаква форма и в никакъв случай генералният секретар не е направил нищо, за да запази доклада "тих". Всъщност докладът се представя публично днес", заяви говорителят на Гутериш Стефан Дюжарик./БГНЕС