Израел ще одобри хиляди разрешителни за строеж на Западния бряг

Израел ще одобри хиляди разрешителни за строеж на Западния бряг, предаде Си Ен Ен.

Плановете за одобряване на 4560 жилищни единици в различни райони на Западния бряг бяха включени в дневния ред на Висшия съвет за планиране на Израел, който ще заседава следващата седмица, въпреки че само 1332 единици подлежат на окончателно одобрение, а останалите все още преминават през процеса на предварително разрешаване.

"Ще продължим да развиваме заселването и да укрепваме израелските позиции на територията", заяви министърът на финансите Безалел Смотрич, който също така държи портфейла за отбрана, който му дава водеща роля в администрацията на Западния бряг.

Повечето държави смятат селищата, построени върху земя, завзета от Израел по време на войната в Близкия изток през 1967 г. за незаконни. Тяхното присъствие е един от основните въпроси в израелско-палестинския конфликт.

Палестинците се стремят да създадат независима държава на Западния бряг и в ивицата Газа със столица Източен Йерусалим. Мирните преговори, които бяха водени с посредничеството на Съединените щати, са замразени от 2014 г. насам.

Откакто встъпи в длъжност през януари, коалицията на министър-председателя Бенямин Нетаняху одобри насърчаването на повече от 7000 нови жилищни единици, повечето дълбоко в Западния бряг.

Тя също така измени закон, за да разчисти пътя на заселниците да се завърнат в четири селища, които преди това бяха евакуирани.

В отговор на решението на Израел от тази неделя Палестинската автономия, която упражнява ограничено самоуправление в някои части на Западния бряг, заяви, че ще бойкотира заседанието на Съвместния икономически комитет с Израел, насрочено за този понеделник.

Палестинската ислямистка групировка Хамас, която управлява Газа от 2007 г. насам, след като Израел изтегли войниците си, осъди този ход, заявявайки, че той "няма да даде на (Израел) легитимност над нашата земя. Нашият народ ще му се противопостави с всички средства".

Групите на еврейските заселници приветстваха съобщението.

"Хората избраха да продължат да строят в Юдея и Самария и в долината на река Йордан и така трябва да бъде", заяви Шломо Нееман, кмет на регионалния съвет на Гуш Ецион и председател на Съвета на Йеша, използващ библейските наименования на Израел за Западния бряг./БГНЕС