Кенет Мертен: В България виждаме огромни възможности за енергийна независимост и икономическо развитие

България е стратегически партньор и съюзник на САЩ. Нашите две държави работят ръка за ръка по множество въпроси, които касаят двустранното сътрудничество, сигурността, енергийна диверсификация и интеграцията, за да бъдат основани устоите на демократичните норми.

Тази година отбелязваме 120-годишнина от дипломатическите отношения между България и САЩ. Гордея се, че мога да видя голям двустранен ангажимент към засилване на взаимоотношенията между нашите две държави.

Това заяви Н. Пр. Кенет Мертен, посланик на Съединените американски щати у нас по време на бизнес-закуска, предаде репортер на БГНЕС.

“България продължава да разраства своя износ, което е свидетелство за силно развиващата се българска икономика. В рамките на моя мандат бих искал да стимулирам икономическото партньорство и да го стимулираме така, че то да може да се разраства”, добави Мертен.

“Високо оценявам това топло приветствие тук в България. За последен път бях изпратен на Балканите като посланик на САЩ в Хърватия. Много време в своята кариерата съм работил в американските търговски камари по въпросите на инвестициите. Затова очаквам възможността да работим съвместно с вас, смятам, че с вас ще имаме активни взаимоотношения.

Ние в американското посолство имаме желание да работим в тясно сътрудничество с вас, за да можем да допринасяме за развитието на българската среда и да подпомагаме на американските фирми”, подчерта посланикът. Той отбеляза, че България се е фокусирала върху диверсифицирането на енергийните си ресурси и е постигнала сравнителни успехи. “Енергийната независимост на България допринася за енергийната независимост на региона”, подчерта Мертен.

Според него, България е ангажирана да играе лидерска роля по отношение на генерирането на електричество.

По думите му приемането на еврото е естествен и логичен процес. Мертен отбеляза, че това ще бъде полезно за потребителите, защото лихвените проценти ще бъдат намалени, както и ще бъде по-евтино и безопасно за бизнеса.

“Членството в ЕС на съседите на България ще допринесе за по-добро икономическо развитие и сътрудничество в региона”, категоричен е посланикът на САЩ у нас.

“Инвеститорите търсят нови бизнес възможности и търсят държави, които предлагат равни възможности за компаниите. Те искат ясни закони, бързо и справедливо правосъдие. България е в челните редици за подкрепа на върховенството на закона. Мога само да ви подкрепя за тази ваша визия. Ние сме ангажирани да работим с вас и да работим с българското правителство. Необходимо е да се въведат всеобхватни механизми за проверки и да бъде защитена критичната инфраструктура на България от враждебно влияние. Виждаме огромни възможности за енергийна независимост, икономическо развитие и вярвам, че ние ще подсилим търговските си взаимоотношения през следващите няколко години”, каза още посланик Мертен.

Оливие Маркет, президент, Американска търговска камара в България благодари на Мертен, че е отделил време за тяхната общност. “Ние имаме над 300 членове и винаги сме били много активни. Няколко милиона долара е размерът на американските инвестиции в България и се увеличават. Ние като представители на бизнеса искаме и работим активно с българските университети, за да гарантираме, че те обучават млади таланти”, каза той.

Кенет Мертен е бивш посланик на САЩ в Хърватия и Хаити. Той е смятан за висш дипломат от ранг „кариерен министър” и е бил заместник изпълнителен секретар в Държавния департамент на САЩ.

Професионалният опит на Мертен във Вашингтон включва две назначения в Оперативния център на Държавния департамент, който отговаря за реагирането при възникващи извънредни ситуации в международен мащаб, осигурява на ръководството на Държавния департамент актуална информация за важни събития и подпомага ежедневната работа и пътуванията на държавния секретар.

Освен това има опит и като главен заместник помощник-секретар в Бюрото за глобално управление на таланти, а преди това е бил заместник помощник-секретар в Бюрото по въпросите на Западното полукълбо.

Последният мандат на Мертен е бил временно изпълняващ длъжността шарже д'афер на посолството на САЩ в Хаити. Носител е на Голям почетен кръст, присъден от правителството на Хаити за подкрепата му след земетресението през 2010 г., когато загинаха над 170 000 души. /БГНЕС