Хакан Фидан: Израелските ядрени оръжия могат да засилят ядрената надпревара

"Продължаващото притежаване на ядрени оръжия от Израел, съчетано с неуспеха да се денуклеаризира регионът, ще засили надпреварата в ядреното въоръжаване, което ще доведе до увеличаване на ядрената изолация в района. Това не е благоприятна ситуация както за региона, така и за света", заяви Фидан в интервю за Al Jazeera.

"Притежаването на ядрени оръжия от Израел е известна, но непризната тайна от много години - факт, който всички знаят, но никой не признава. Виждаме, че Израел е развил ядрения си потенциал, като не е станал страна по Договора за неразпространение на ядреното оръжие, и знаем също, че в това отношение е получил значителна подкрепа от САЩ и Европа. Така че това не е тайна", каза той.

Хакан наблегна на необходимостта от пълна денуклеаризация на региона или други държави да предприемат стъпки за повишаване на сигурността си, като подчерта спешната необходимост от намиране на решение на критичния стратегически въпрос.

Подчертавайки значителния напредък, постигнат по време на извънредната арабско-ислямска среща на върха, проведена в Рияд миналата седмица, той изтъкна, че това е повратна точка в насърчаването на сътрудничеството и солидарността между мюсюлманските държави.

Що се отнася до конкретния ефект от взетите решения, той подчерта, че е необходимо спешно да се спре кръвопролитието в Газа и да се осигури бърза доставка на помощ. Той заяви, че мюсюлманските страни в момента предпочитат да решат проблема в Газа, като използват всички дипломатически и хуманитарни инструменти.

По отношение на процеса на вземане на решения от Анкара, Фидан заяви, че Турция предпочита колективните действия с други държави, за да увеличи ефекта от своите мерки.

Относно различните позиции на Турция и САЩ по отношение на прекратяването на огъня Фидан заяви, че Анкара се застъпва за незабавно прекратяване на огъня и непрекъсната хуманитарна помощ за Газа. Макар да признава несъгласието със САЩ относно цялостното прекратяване на огъня, той изрази оптимизъм относно постигането на хуманитарно примирие./БГНЕС