Хиляди градове в САЩ за заплашени от демографска криза до 2100 г.

През 2100 г. светът ни вероятно ще изглежда драстично различно от днешния - или ще бъде преобразен от природните сили, предизвикани от изменението на климата, или от хората, които спасяват собствената си кожа. Градовете също може да изглеждат по съвсем различен начин - а някои от тях вероятно ще са сянка на предишното си "аз".

Ново проучване установи, че до края на века почти половината от близо 30 000 града в САЩ ще се сблъскат със спад на населението, като ще загубят между 12 и 23% от жителите си.

Според анализа тези бъдещи градове по-скоро ще приличат на раздробени, разредени или разрастващи се общности, отколкото на градове-призраци, тъй като населението се премества в рамките на градовете и между тях. Това ще се случи, освен ако местните власти и специалистите по градско планиране не могат да реагират и да се адаптират към променящите се нужди на своите жители.

"Последиците от това масово намаляване на населението ще доведат до безпрецедентни предизвикателства, които е възможно да прекъснат основни услуги като транспорт, електричество и достъп до интернет", тъй като градовете се свиват, а населението застарява, предупреждават изследователите.

Пренебрегването на инфраструктурата в свиващите се градове също може да остави общностите без чиста вода, както се случи в Джаксън, Мисисипи, през 2021 г.

Тези потенциални последици се простират далеч отвъд това, което Утара Сутрадхар, дипломант по строително инженерство в Университета на Илинойс в Чикаго, и двама нейни колеги, Лорин Спиъринг и Сибил Дерибъл, първоначално си поставят за цел да проучат: транспортните предизвикателства, пред които биха могли да се изправят градовете само в един щат, Илинойс, при промяна на населението им с течение на времето.

Заинтригувани от резултатите, Сутрадхар и колегите му разширяват анализа си, за да включат всички 50 щата, като базират прогнозите си на тенденциите в развитието на населението по данни от преброяването на населението в САЩ за три периода от 20 години и два набора от данни, включващи пет възможни сценария за климата в следващите десетилетия.

И погледът им не се ограничава само до най-големите градове на Америка. Изследователите определят градовете така, както го прави Бюрото за преброяване на населението на САЩ: като агломерации на хора в места, които обикновено наричаме квартали, села и градове, както и големи метрополии.

"Повечето проучвания са фокусирани върху големите градове, но това не ни дава оценка на мащаба на проблема", посочи Сутрадхар пред Scientific American.

Понастоящем 43% от градовете в САЩ губят жители, като според анализа тази цифра ще се увеличава с напредването на века. В зависимост от моделирания климатичен сценарий до 2100 г. може да намалеят до 64% от градовете, смятат изследователите.

Най-много градове ще се обезлюдят в Североизточния и Средния Запад. Тексас и Юта, въпреки че сега се разрастват, също ще станат свидетели на загуба на население в немалка част от градовете си до 2100 г.

Въпреки това оценките на тенденциите в развитието на населението за десетилетия напред по своята същност са несигурни, а анализът не изследва икономическите или социалните фактори, които обуславят прогнозираните тенденции.

Той не включва и миграцията в рамките на САЩ, когато изменението на климата вече принуждава населението да се премества, тъй като местата стават все по-непригодни за живеене поради екстремни горещини или наводнения.

Като оставим настрана тази сложност, "сигурно е, че е необходима важна културна промяна в планирането и инженерните общности, която да се отклони от конвенционалното планиране, основано на растежа, за да се приеме драматичната демографска промяна", заключават изследователите.

Проучванията показват, че до края на века приблизително 183 от 195-те признати държави вероятно ще изпаднат в тежка демографска криза, тъй като коефициентите на раждаемост намаляват.

Но всеки град ще се движи по своя собствена траектория, ще преживее своите климатични и демографски промени, така че е необходимо местно планиране. /БГНЕС