Кирил Петков: Правителството действа, оперативните групи са вече на лице

Българското правителство остро осъжда агресията на Руската федерация към Украйна. Тази агресия виждаме, че не е провокирана от Украйна. За нас такива действия е недопустимо на територията на Европа да бъдат подкрепяни. В 20 часа днес ще бъда в Брюксел, за да говорим за ответни действия.. Потвърждавам отново, че България ще говори в един глас с нашите партньори от ЕС и НАТО.

Това заяви министър-председателят Кирил Петков на кратък брифинг в Министерски съвет, докато правителството заседава, предаде репортер на БГНЕС.

Правителството вече задейства оперативни групи по различните рискове, за да сме сигурни, че сме готови във всяко едно измерение, където може да има риск. В момента няма риск за военни действия на територията на България, увери Кирил Петков.

Изработваме финален план за всички елементи на енергийна сигурност, военновременни запаси, нива на тези запаси, киберсигурност. Българските граждани могат да са спокойни, успокои министър-председателят и повтори: До този момент няма директна заплаха за нас.

Относно евакуацията на сънародниците ни от Украйна, Петков съобщи, че в момента се откриват три пункта, където ще може да се приемат българи от Украйна, пожелали евакуация. Към този момент има 120 човека.

Министър Събев организира автобуси, предвиждаме варианти за полети през Полша, съобщи премиерът.

Премиерът отговори и на критиките на ГЕРБ, изразени от страна на Бойко Борисов час по-рано.

Единственото, което може да направи опозицията сега, е да приеме бюджета. /БГНЕС