Ключов съюзник на Борис Джонсън подаде оставка

Ключов съюзник на бившия британски премиер Борис Джонсън официално подаде оставка, като в писмото си за оставка отправи язвителна атака срещу неговия наследник, предаде АФП.

Бившият министър на културата Надин Дорис обяви намерението си да подаде оставка преди 10 седмици, но остана член на парламента, докато разследваше защо ѝ е било отказано място в горната камара.

Дорис неочаквано не получи място в почетния списък на Джонсън за оставка, в който бяха наградени негови съмишленици, привърженици на Брекзит, и дори замесени в скандала "Партигейт", който допринесе за падането му миналата година.

Пропускът предизвика обвинения от лагера на Джонсън за намеса от страна на Сунак и Даунинг стрийт преди подаването му.

В писмото си за оставка, което публикува в социалните медии, Дорис обвинява Сунак, че е водил атаки срещу нея, в резултат на което "полицията трябваше да посети дома ми и да се свърже с мен няколко пъти поради заплахи към моята личност".

"Явно организираните и почти ежедневни лични нападки показват жалкото ниско ниво, до което е стигнало вашето правителство", пише тя.

Тя също така атакува досегашната му работа в правителството, като заяви: "Откакто встъпихте в длъжност преди една година, страната се управлява от един зомбиран парламент, в който не се е случило нищо значимо.

"Вие нямате мандат от народа и правителството е в безпътица. Пропиляхте добрата воля на нацията, за какво?"

Почетните списъци за оставка, в които се награждават ключови политически съюзници на отиващите си министър-председатели, обикновено се махат от техния наследник.

Говорителят на Сунак заяви пред репортери, че е "напълно невярно", че министър-председателят или официални лица са премахнали имена от списъка на Джонсън, преди той да бъде изпратен на комисията за проверка в Камарата на лордовете. /БГНЕС