Лавров и Дачич затвърдиха руско-сръбското стратегическо партньорство на Балканите

„Отношенията между Русия и Сърбия се развиват на ниво стратегическо партньорство, а основна роля за това имат Александър Вучич и Владимир Путин."

Това заявиха руският външен министър Сергей Лавров и сръбският му колега Ивица Дачич на срещата им в Москва.

"Русия иска да чуе оценката на Сърбия за сегашната сериозна ситуация на Балканите, защото всички сме заинтересовани от предотвратяване на нови регионални кризи", каза Лавров в рамките на срещата.

Дачич заяви, че "отношенията между двете страни са отлични заради традиционната дружба, културна, духовна и историческа близост на нашите народи", предадоха руските държавни медии.

Сръбският външен министър отбеляза, че двустранните връзки са на ниво стратегическо сътрудничество, особено в ролята на енергетиката.

"Особено важна е ролята на двамата президенти Александър Вучич и Владимир Путин", подчерта той, като благодари на Москва и за подкрепата на териториалната цялост на Сърбия.

Дачич каза още, че връзките с Китай и Русия са ключови за националните интереси на Белград.

„Важно е да знаем, че в Съвета за сигурност на ООН има един сигурен глас, който винаги ще бъде против независимостта на Косово и Метохия и който винаги ще бъде „за“ териториалната цялост на Сърбия“, посочи Ивица Дачич.

Руският първи дипломат припомни, че днес в Москва пред пълен стадион ще се проведе приятелски мач между Русия и Сърбия.

„Удовлетворени сме от начина, по който се осъществяват икономическите отношения между двете страни. Смятам, че е недопустимо да се политизира спортът", посочи той. Според него политиката, водена от "колективния Запад", се отразява във всички международни отношения, най-вече в търговията. /БГНЕС