Лавров в Каракас: САЩ могат да излъжат във всеки момент

Министърът на външните работи Сергей Лавров е разговарял с венецуелския външен министър Иван Гил Пинто в Каракас. На пресконференция след срещата г-н Лавров заяви, че "всички знаят много добре, че САЩ могат да излъжат във всеки един момент". Той добави, че Русия подкрепя позицията на Венецуела.

"Искам да подчертая, че всички знаят много добре, че Съединените щати могат да излъжат във всеки един момент и много по-често те мамят, отколкото да изпълняват собствените си обещания, собствените си предложения", каза Сергей Лавров, запитан за американско-венецуелските отношения в областта на търговията с петрол, предаде ТАСС.

"Това е тяхната страна, това са техните горива, това е тяхната икономика, която е обект на най-силните незаконни санкции", добави Лавров. Според него Венецуела трябва сама да реши как да се развива в бъдеще.

През ноември 2022 г. САЩ облекчиха санкциите срещу Венецуела. Белият дом разреши на американската компания Chevron да добива петрол съвместно с венецуелската PdVSA и да продава петролни продукти на американския пазар. В същото време запази забраната за плащане на данъци на венецуелското правителство, както и за продажба на суровини, произведени от Chevron в юрисдикции, различни от САЩ./БГНЕС