Мицотакис: Гърция е готова да обсъди определянето на морските граници с Турция

Гръцкият министър-председател Кириакос Мицотакис потвърди значението на повторното отваряне на каналите за комуникация и насърчаването на положителна политическа програма с Турция, съобщи "Катимерини".

"Гърция не е променила стратегията си спрямо Турция, но моето желание беше да мога да разговарям с Анкара, за да могат проблемите ни да бъдат решени въз основа на международното право и нещата да не стигат до крайности, когато не сме съгласни", заяви Мицотакис.

Той обаче добави, че единственият проблем, който Гърция е готова да обсъди с Турция, е определянето на морските граници.

Въпросите за суверенитета няма да бъдат тема на преговорите, както и въпросите, засягащи островите в източната част на Егейско море, отбеляза Мицотакис.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган и Мицотакис се срещнаха през юли по време на срещата на върха на НАТО във Вилнюс, Литва, като събитието беше приветствано като положителен етап в развитието на двустранните отношения и от двете държави.

Лидерите ще се срещнат отново на 20 септември в Ню Йорк в рамките на Общото събрание на ООН.

Очаква се през декември в Солун да се проведе нов кръг от разговори на Съвета за сътрудничество на високо равнище между Турция и Гърция. /БГНЕС