МВнР: Има ясни европейски условия за РСМ, София информира редовно ЕС за нарушаването на правата на българите

Договореният през 2022 г. компромис за европейската перспектива на Северна Македония има ясно разписани условия, които страната-кандидат трябва да изпълни, както преди пълноценното отваряне на преговорите, така и по време на целия преговорен процес.

Това се казва в официален отговор до Агенция БГНЕС от българското министерство на външните работи в отговор на въпроса ни за бъдещата евроинтеграция на западната ни съседка.

"Компромисът обхваща три отделни, но взаимосвързани елемента – заключенията на Съвета на ЕС от юни 2022 г., Преговорната рамка на Северна Македония и двустранния Договор за добросъседство от 2017 г. и мерките за неговото прилагане (разписани в Протоколите от заседанията на Междуправителствената комисия по чл. 12). Този компромис е приет от всички държави-членки на Съюза, той е в сила, както беше потвърдено от всички държави-членки отново в заключенията им от м. декември 2022 г, и договорения чрез него механизъм има европейски, а не двустранен характер", подчертават от външното ни министерство.

"Постигането на членство в ЕС е продължителен процес с множество стъпки, в който страната-кандидат постепенно се приобщава към спазване на европейските принципи и прилагане на стандартите на Съюза във всяка една сфера на своя политически, обществен и икономически живот. Едно от предизвикателствата пред Северна Македония е разрешаване на проблемите с правата на българите и с развитието на добросъседски отношения с България. Преодоляването на тези дефицити ще бъде оценявано в процеса на европейска интеграция на Скопие като един от заложените в Преговорната рамка критерии. Преди това страната-кандидат трябва да започне пълноценни преговори за членство, което изцяло зависи от вписването на българите в нейната конституция", се казва още в документа.

"Министерството на външните работи редовно информира партньорите на България в ЕС и европейските институции, за състоянието на отношенията със Северна Македония, включително за нарушенията на правата на българите в съседната държава, което е част от Копенхагенските критерии за членство в ЕС", се казва в края на документа изпратен до Агенция БГНЕС. /БГНЕС