На Велики четвъртък Господ Иисус Христос е учредил тайнството на Светата литургия

Велики четвъртък е денят от Страстната седмица, в който Господ Иисус Христос е учредил тайнството на Светата литургия по време на Тайната вечеря извършена с неговите свети Апостоли.

Това заяви в интервю пред БГНЕС ставрофорен иконом Борис Петров от Обрадовски манастир "Св. ВМЧК Мина".

„У евреите имало обичай за празника Пасха да провеждат пасхална вечеря, но знаейки Господ Иисус Христос, че няма да има тази възможност да се организира пасхалната вечеря от по-рано, приканил своите ученици в една горница в град Йерусалим. По време на тази вечеря той разчупил хляба като дал на своите Апостоли и им казал, че това е неговото тяло, което да ядат, за да имат вечен живот, дал им и чашата с виното, от която им казал да пият, защото това е неговата кръв на Новия завет, която се пролива за всички нас”, обясни още той.

Ставрофорен иконом Борис Петров каза, че след Тайната вечеря Спасителят бил заловен и заведен на съд. „Тайната вечеря е събитие основно за живота на църквата, именно затова, че по време на нея е учредено тайнството на евхаристията. По време на всяка една света литургия, която се отслужва всяка година, не само на Велики четвъртък, за християните се дава възможност да се приобщят, да се съединят с Господ Иисус Христос, приемайки светите дарове - тялото на Господ Иисус Христос под вида на хляб и неговата божествена кръв под вид на вино. Именно с тялото и кръвта Господни ние се освещаваме и имаме възможност да вървим в нов живот, обновен, угоден на Бога, в общение с Бога“, добави ставрофорен иконом Борис Петров. /БГНЕС