Насилие над имигранти във финансирани от ЕС бежански лагери в Гърция

Неправителствена организация твърди, че бежанците и мигрантите, държани в субсидирани от ЕС центрове в Гърция, редовно са подлагани на жестоки наказания, често за привидно незначителни нарушения, съобщи "Евронюз".

В доклад, публикуван от "Мрежата за наблюдение на насилието по границите" (BVMN) са документирани десетки свидетелства на хора, които са преживели физическо насилие в затворени лагери, полицейски участъци, затвори и центрове за задържане в южната европейска страна.

Интервюираните съобщават, че са били жестоко наказвани за "установяване на визуален контакт" със служителите, докато други казват, че са били бити за това, че са говорили, докато са чакали на опашка за преброяване, кашляли са и не са почиствали стаите си.

Според организацията, насилието от страна на служителите често е било скрито, като 45% от анкетираните са заявили, че са били обект на нападение на "скрити места".

Физическото насилие, съчетано с изолация, е било преживяно от почти 1/4 от интервюираните от BVMN, като наказание за предполагаемо "лошо поведение".

По официални данни от 2015 г. насам, ЕС е инвестирал 3,12 млрд. евро в Гърция, по-специално за управление на границите и миграционните въпроси.

Активистите твърдят, че това означава, че Брюксел носи известна отговорност за предполагаемите нарушения на правата на човека в гръцките имиграционни центрове.

"Съучастието на ЕС в насилието срещу хората в миграционен поток в гръцките лагери е ясно", заяви евродепутатът Корнелия Ернст, германски юрист в групата на левицата в Европейския парламент.

В свое изявление от BVMN призовават за закриване на финансираните от ЕС лагери за задържане в Гърция и за прекратяване на използването на забраната за контрол на имиграцията. /БГНЕС