Нови доставки на помощи в Газа с участието на 5 държави

Йордания и 4 други държави извършиха ново въздушно доставяне на помощи в Ивицата Газа, където войната и гладът заплашват стотици хиляди палестинци, според йорданската армия и журналист на АФП на борда на йордански самолет.

По време на тази операция, продължила 3 часа, пакетите са били пуснати в няколко сектора на обсадената палестинска територия, където разрушенията се виждат ясно от въздуха.

В изявление на йорданската армия се казва, че в операцията са участвали американски, френски, белгийски и египетски самолети.

Според изявлението на армията помощите са били хвърлени на "редица места в северната част на Ивицата Газа като част от международните усилия на Хашемитско кралство Йордания за смекчаване на последиците от войната в Газа".

За ООН, която предупреждава, че "повсеместният глад е почти неизбежен" в Газа, пускането на парашути и изпращането на помощи по море не могат да заменят изпращането им по суша.

Ивицата Газа, която вече е под израелска блокада, откакто Хамас взе властта през 2007 г., граничи с Израел, Египет, който държи границата си затворена, и Средиземно море.

По данни на ООН 2,2 млн. от 2,4 млн. жители на тесните палестински територии, които страдат от остър недостиг на храна и вода, са заплашени от глад, а 1,7 млн. са разселени в резултат на сраженията и израелските удари.

Войната в Ивицата Газа беше предизвикана от нападението на Хамас срещу южен Израел на 7 октомври, в резултат на което загинаха най-малко 1160 души, повечето от които цивилни.

Според доклад на Министерството на здравеопазването на Хамас повече от 31 000 души, повечето от които цивилни, са загинали в Ивицата Газа при израелската военна операция, започнала в отговор на това нападение. /БГНЕС