Отслужиха панихида за девет дни от кончината на Патриарх Неофит

На 21 март се навършиха девет дни от кончината на новопреставилия се блаженопочинал и приснопаметен Български патриарх Неофит. По този повод в митрополитския храм „Св. вмчца Марина“ в двора на Софийска света митрополия бе отслужена панихида, съобщиха от Софийската митрополия.

Заупокойното последование бе предстоявано от наместник-председателя на Българската православна църква Негово Високопреосвещенство Врачанския митрополит Григорий. Заедно с него съслужиха Техни Преосвещенства Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, и Велбъждски епископ Исаак, втори викарий на Софийския митрополит, както и архимандрит Василий, протосингел на Софийска света митрополия, архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия, иконом Дилян Цветков, иконом Костадин Тренев, протодякон Деян Коруноски, йеродякон Вартоломей и йеродякон Поликарп.

Да почетат своя архипастир и да отправят към Бога смирена молитва за упокояване душата на Първопредстоятеля на Българската православна църква, в храма се събраха духовници и служители в патриаршеския дом и митрополията, сред които и племенниците на патриарх Неофит – Симеон и Стефан.

С „Вечная памет“ огласиха митрополитския храм „Св. вмчца Марина“ присъстващите, които се помолиха за вечен и блажен покой на новопреставения и незабравим Патриарх.

С утешително слово се обърна митрополит Григорий. Той призова вярващите в своята лична молитва да се молят Богу за Светейшия патриарх Неофит, „да го причисли в недрата на Авраама, Исаака и Якова и да не бъдем като езичниците, които скърбят безутешно, защото за тях идва смъртта и няма надежда“. „Всеки вярващ християнин знае, че животът на човек не свършва със смъртта, но той е залог за бъдещия и трябва тук, на земята, да се подготвим за вечния живот и блаженство“ – каза митрополит Григорий, като припомни, че упокоилият се вече не може да се моли на Бога, а ние трябва да правим това за него. „Нека при всяка възможност усърдно и горещо да се молим на Бога за блаженопочиналия наш отец и първосветил на родната ни църква Български патриарх и Софийски митрополит Неофит! Бог да го прости и да му дарува вечен и блажен живот в Своето царство“ – завърши словото си владиката.

След отслужването на панихидата в митрополитския храм, духовенството се отправи към катедралния митрополитски храм „Св. вмчца Неделя“, до гробното място на патриарх Неофит, устроено в южната колонада на храма. Там те извършиха трисагий и за сетен път се помолиха: „Бог да го прости! Вечна и блажена да бъде паметта му!“ /БГНЕС