Партията на Мицотакис спечели убедителна победа на изборите за втори 4-годишен мандат

Лидерът на консервативната гръцка партия "Нова демокрация" Кириакос Мицотакис обеща да ускори реформите след съкрушителната си победа в неделя на вторите избори в страната в рамките на пет седмици, която му осигури комфортно парламентарно мнозинство за съставяне на правителство за втори четиригодишен мандат.

Пред централата на партията в Атина се събраха ликуващи поддръжници, които ръкопляскаха, пускаха фойерверки и развяваха синьо-бели партийни знамена. Почти пълните резултати показват, че партията му е спечелила малко над 40,5 % от гласовете, смазвайки основния си съперник - лявата партия СИРИЗА, която се бореше да достигне 18 %, което е с 2 процентни пункта по-малко от последните избори през май.

"С днешния изборен резултат Гърция отваря нова, историческа глава в своя път", заяви Мицотакис в телевизионно изявление. Избирателите, каза той, "ни дадоха силен мандат да се движим по-бързо по пътя на големите промени, от които се нуждае нашата страна. По един шумен и зрелищен начин те окончателно затвориха травматичния цикъл на лъжи и токсичност, който задържаше страната и разделяше обществото".

Вторият му мандат като министър-председател "може да преобрази Гърция с динамични темпове на развитие, които ще увеличат заплатите и ще намалят неравенството, с по-добро и безплатно обществено здравеопазване, с по-ефективна и дигитална държава и силна страна", добави той.

Гласуването в неделя се проведе малко повече от седмица, след като кораб с мигранти се преобърна и потъна край западното крайбрежие на Гърция, оставяйки стотици хора мъртви и изчезнали и поставяйки под въпроса действията на гръцките власти и строгата миграционна политика на страната. Но катастрофата, една от най-тежките в Средиземно море през последните години, не повлия на изборите, като на преден план в съзнанието на избирателите бяха вътрешноикономическите въпроси.

Прогнозите бяха, че партията на Мицотакис ще спечели 158 от общо 300-те места в парламента, благодарение на промяна в изборното законодателство, която дава на спечелилата партия бонус места. На предишните избори през май, проведени по пропорционалната система, на Мицотакис не му достигнаха пет места за мнозинство, въпреки че спечели близо 41 % от гласовете, и той реши да търси по-силен мандат на втори избори, вместо да се опитва да състави коалиционно правителство с по-малка партия.

Избирателната активност в неделя обаче беше ниска - малко под 53% от имащите право на глас, в сравнение с малко над 61% на вота през май.

Общо осем партии преминаха прага от 3 % за влизане в парламента, включително ултрарелигиозна партия и крайнодясна партия, подкрепяна от хвърлен в затвора бивш депутат от вдъхновената от нацизма и вече забранена партия "Златна зора".

55-годишният Мицотакис води кампанията си с платформа за осигуряване на икономически растеж и политическа стабилност, докато Гърция постепенно се възстановява от бруталната финансова криза, продължила почти десетилетие.

Основният му съперник, 48-годишният Алексис Ципрас, беше министър-председател от 2015 до 2019 г. - едни от най-бурните години на финансовата криза в Гърция. Представянето му в неделя го оставя да се бори за политическото си оцеляване. След слабото си представяне на изборите през май той се бори да мобилизира избирателите си - задача, усложнена от отцепническите партии, създадени от някои от бившите му сътрудници.

"Резултатите от изборите очевидно са негативни за нас", каза Ципрас в телевизионно изявление. "Претърпяхме сериозно изборно поражение. Но аз смятам, че изборният резултат е негативен най-вече за обществото и за демокрацията", добави той, посочвайки трите малки десни партии, които спечелиха достатъчно гласове, за да влязат в парламента.

По думите му, членовете на партията ще решат неговата съдба, както и курса, който трябва да поеме самата партия.

Членовете на партията "ще бъдат призовани да съдят всички нас и да изработят стратегия, която да отговаря на тези трудни обстоятелства", каза Ципрас.

Мицотакис, който е завършил Харвард, произхожда от една от най-известните политически фамилии в Гърция. Покойният му баща, Константинос Мицотакис, е бил министър-председател през 90-те години на миналия век, сестра му е била външен министър, а племенникът му е настоящият кмет на Атина. По-младият Мицотакис обещава да преквалифицира Гърция в про-бизнес и фискално отговорен член на еврозоната.

Стратегията досега е работила. През май Нова демокрация разгроми СИРИЗА, като за първи път спечели крепостите на социалистите на остров Крит и районите с по-ниски доходи около Атина.

Въпреки скандалите, които засегнаха правителството на Мицотакис в края на мандата му, включително разкритията за подслушване на високопоставени политици и журналисти и смъртоносната влакова катастрофа от 28 февруари, която разкри лоши мерки за безопасност в обществения транспорт, избирателите изглеждат щастливи да върнат на власт министър-председател, който постигна икономически растеж и намали безработицата.

"Очакванията ни са, че страната ще продължи пътя на развитие, който имаше през последните години", каза служителят в застрахователна компания Константинос, който пристигна рано сутринта в избирателна секция в северна Атина с младоженката си Мариета, все още в сватбената си рокля, направо от сватбеното им тържество. Той помоли фамилията му да не бъде използвана.

Гласуването в неделя се проведе по избирателна система, която предоставя бонус от 25 до 50 места на спечелилата партия в зависимост от резултатите й. Това улеснява партията да спечели повече от необходимите 151 места в 300-членния парламент, за да състави правителство./БГНЕС