Пашинян: Армения вече не разчита на Русия

Катастрофалната инвазия на Русия в Украйна означава, че Армения вече не може да разчита на Москва като гарант за сигурността си, дори когато нарастват страховете от връщане към открит конфликт с Азербайджан, каза арменският премиер Никол Пашинян в интервю за POLITICO. Необичайно острата критика на Пашинян към неспособността на Русия да действа като умиротворител в Кавказ само засилва усещането, че Кремъл губи влиянието си и прехваления някога статут на суперсила в бившите съветски републики, които Москва някога е смятала за свой плацдарм.

Разочарованието в Ереван може да представлява голяма повратна точка за страната с 2,8 милиона души, тъй като след разпада на СССР тя делегира на Русия голяма част от контрола върху своите железници, своя енергиен сектор и дори своите граници.

Когато през 2020 г. Армения водеше 44-дневна война срещу по-силните и подкрепяни от Турция сили на Азербайджан, руските миротворци бяха разположени, за да поддържат прекратяване на огъня. Тъй като Русия е напълно ангажирана да се бие в Украйна, страховете в Ереван нарастват дали войниците на президента Владимир Путин желаят или са в състояние да запазят мира в Кавказ. Това е основателно безпокойство, тъй като съществува опасност Армения да възобнови битката с Азербайджан за отцепилия се анклав Нагорни Карабах.

„В резултат на събитията в Украйна възможностите на Русия се промениха“, каза Пашинян, признавайки, че Москва се стреми да избегне отчуждаването на Азербайджан и близкия му съюзник Турция, като и двете придобиха стратегическо значение за Кремъл от самото начало на войната в Украйна миналата година. „Нашата стратегия трябва да бъде в тази ситуация да намалим максимално зависимостта си от другите“, добави той. „Искаме да имаме независима държава, суверенна държава, но трябва да имаме начини да избегнем попадането в центъра на сблъсъците между Запада и Изтока, Севера и Юга... Не може да има случай, в който Армения да стане „прокси“. Това е недопустимо.” Призоваването на големия защитник Русия всеки път, когато избухне конфликт, е просто неустойчиво, твърди той. „Моделът, чрез който имаме проблеми с нашите съседи и трябва да каним други да ни защитават – няма значение кои са тези други – е много уязвим модел.“

По повод сегашната ситуация с Нагорни Карабах арменският премиер заяви, че „руските миротворци се провалиха в мисията си“ да гарантират сигурността на региона. Все пак той добави: „Не мога да кажа обаче, че ако руските миротворци не бяха в Нагорни Карабах, сега ситуацията щеше да е по-добра.“

Разочарованието от неуспеха на руските сили да помогнат е част от влошаването на връзките между Москва и Ереван. /БГНЕС