По следите на Батман: „Уилис Тауър“ в Чикаго – сградата, от която светът видя Готъм Сити

В третия по големина град в Съединените щати, Чикаго, една от най-впечатляващите туристите гледки са неговите небостъргачи. Там е построен първият небостъргач в света, „Хоум Иншуранс Билдинг“, през 1885 г. Във втория най-посещаван град в САЩ се помещават емблематични сгради като „Тръмп Тауър“, седалището на Банката на Федералния резерв, Чикагската фондова борса и „Чикаго Трибюн“, един от най-големите американски ежедневници.

Но безспорно една от най-впечатляващите и символични за града сгради е „Уилис Тауър“ (Willis Tower), известна в миналото като „Сиърс Тауър“ (Sears Tower). До 2012 г. „Уилис Тауър“ е най-високата сграда в САЩ, но след това първенството поема „Уан Уорлд Трейд Център“, построен на мястото на кулите-близнаци в Ню Йорк.

Но „Уилис Тауър“ е известна и по друга, безкрайно интересна причина. Това е небостъргачът, наричан още „Сградата на Батман“ или „Сградата на Готъм Сити“, защото именно там са заснети някои от най-емблематичните сцени в няколко от филмите от поредицата за Батман.

Със своите впечатляващи 443 метра височина и цели 110 етажа „Сградата на Батман“ смая и екипа на Агенция БГНЕС.

Докато се изкачваш с асансьора към последния 110-ти етаж на „Уилис Тауър“, от механичен говорител в него звучат интересни подробности за историята и функционирането на сградата.

Началото на строителството на небостъргача e август 1970 година и е завършен на 4 май 1973 година. Идеята за създаването на сградата идва от 9 цигари, образуващи квадрат и впоследствие размествани една спрямо друга, за да се получи разчупената архитектура. Съоръжението представлява 9 квадратни тръби-колони, образуващи в основата голям квадрат. Тръбите продължават заедно до 66-и етаж, пет от тях – до 90-ия етаж, а само две образуват оставащите 20 етажа. На покрива са поставени две гигантски телевизионни антени.

Площта на зданието е 416 000 м², което се равнява на 57 футболни игрища. Има 104 високоскоростни асансьори, които делят сградата на три части. 16 000 тонирани стъкла разкриват гледка, неописуема с обикновени думи. Облицована е в черен алуминий.

Когато асансьорът изсипе потока от туристи, те преминават през различни атракциони – сцена на артистично чикагско вариете, холограмен изглед на Чикаго от птичи поглед, зала на баскетбола и др., в които всеки посетител може да вземе участие и да се почувства част от американската поп култура.

Накрая потокът от любопитни зрители достига до заветната цел – огромната зала, в която героят на Крисчън Бейл от филма за Батман на Кристофър Нолан „Черният рицар: Възраждане“ вдига наздравица с чаша шампанско, наслаждавайки се заедно със своите гости на гледката на мрачния Готъм Сити (Чикаго и неговите небостъргачи).

Малцина знаят, че много от външните сцени и зловещите тунелни кадри на Готъм в „Батман“ всъщност са заснети в Чикаго. Екипът на БГНЕС успя да се убеди от първо лице в потискащата и побиваща тръпки атмосфера на т. н. „катакомби на Чикаго“ – там, където можеш да разпознаеш мястото на не една от сцените на пристигащия с Батмобила любим комиксов герой и схватките му със заплашителния Жокер.

Но да се върнем на върха – там, където се чувстваш сред облаците, сякаш си „господар на света“. Гледката от изцяло остъкления последен етаж на сградата разкрива целия град Чикаго, неговите три нива и впечатляващата транспортна метросистема, десетките яхти, корабчета и лодки, движещи се по езерото Мичиган, алеите на Милениум парк, търговските и обществени изцяло стъклени издигащи се като кули градски небостъргачи - един от друг по-впечатляващи. А за да се почувстваш наистина като разхождащ се в облаците, има специално изградени малки стъклени ниши, наподобяващи остъклени балкончета. Техният под е изцяло прозрачен и влизайки в тях, те обзема смесица от лек страх и огромно въодушевление и възбуда – сякаш си птица, понесла се над огромния мегаполис.

От тази година знаковата „Уилис Тауър“ се свързва и с повод, донесъл национална гордост на България и станал причина много американци да научат повече за страната ни. Тя бе осветена в цветовете на българския трикольор по случай националния празник 3 март. Това стана с изключителните усилия на българския генерален консул в Чикаго Светослав Станков. Заедно с Гари Мичън, генерален директор в „Уилис Тауър“, и Закари Томас, оперативен координатор, те успяха да осъществят това първо по рода си признание към българската общност - успешна и неделима част от социално-икономическия живот на „Ветровития град“, както е наричан още Чикаго. /БГНЕС