Подозират ГРУ в нападения срещу американски разузнавачи

САЩ подозират, че руската ГРУ може да стои зад предполагаеми атаки с използване на технология "насочена енергия" срещу служители на американското разузнаване по целия свят, но не разполага с точни доказателства за твърденията си, пише „Политико“, позовавайки се на добре запознати източници.

Американската разузнавателна общност все още не е достигнала до окончателно заключение и не е публикувала официални изявления по този въпрос, но според неназовани източници в американските власти, разследването на предполагаемите атаки е засилено. Причината за инциденти с влошаване на здравето на американски разузнавачи все още е неизвестна, пише изданието.

По-рано Си Ен Ен, позовавайки се на източници, заяви, че американските власти разследват два инцидента в страната, които може да са подобни на атаки, използващи технология "насочена енергия" срещу американски служители в чужбина. Предполага се, че една от тези атаки в САЩ се е случила през ноември 2020 г. близо до Белия дом. Друг инцидент се е случил през 2019 г. - тогава служителка на Белия дом е заявила, че е била подложена на подобна атака при разходка с куче в един от районите на Вирджиния, който граничи с Вашингтон.

Не е ясно дали тези инциденти в САЩ са свързани с подобни инциденти в чужбина, посочват източниците. Участващите в разследването смятат, че Русия може да стои зад атаките, но засега това не може да се каже еднозначно поради липса на информация. Сред заподозрените е посочен и Китай.

Според телевизионния канал в тези случаи има прилики с така наречения "хавански синдром" сред американските дипломати в Куба през 2016 и 2017 г., както и в Китай през 2018 г. Твърди се, че дипломатите са били изложени на звукови ефекти, което е довело до дългосрочни ефекти върху здравето.

Държавният департамент на САЩ не е стигнал до категорично заключение какво точно е причинило синдрома. От време на време в американската преса има обвинения срещу Русия за организиране на „акустични атаки“, а руското външно министерство нарича тези обвинения „пълен абсурд и странни инсинуации“. /БГНЕС