Португалия каза ДА на изборите, белязани от възход на крайната десница

Основната дясноцентристка партия на Португалия победи с малка преднина управляващите социалисти, докато подкрепата за популистката крайнодясна партия "Чега" нарасна, което я превръща в основен фактор в новия парламент.

Резултатът бележи нов напредък за популистката крайна десница в Европа, където те вече управляват - често в коалиция - в страни като Италия, Унгария и Словакия, или печелят добри резултати, както във Франция и Германия.

Официалните резултати показват, че дясноцентристкият "Демократичен алианс" (ДА) е събрал 29,49% от гласовете, с малка разлика пред социалистите с 28,66%.

Това ще даде на ДА 79 места в 230-местния парламент срещу 77 за социалистите, които са на власт от 2015 г.

"Чека", водена от бивш стажант-свещеник и телевизионен футболен коментатор Андре Вентура, събра 18 на сто от гласовете, което й даде 48 места, спрямо само 12 на последните избори през 2022 г.

Дори с подкрепата на новата благоприятна за бизнеса партия Либерална инициатива (ЛИ), която спечели 8 места, ДА ще се нуждае от подкрепата на "Чега", за да състави управляваща коалиция.

"Демократичният алианс" водеше кампанията си с обещания за стимулиране на икономическия растеж чрез намаляване на данъците, както и за подобряване на ненадеждните услуги в областта на здравеопазването и образованието, които бяха засегнати от стачки на учители и училищни работници заради заплащането.

"Наистина трябва да обърнем страницата", заяви лидерът на партията, 51-годишният юрист Луис Монтенегро, на последния митинг в лисабонската арена за бикове.

Докато той твърдо изключва възможността за сключване на коалиционно споразумение с "Чега", други високопоставени представители на партията са по-двусмислени.

"Чега" заяви, че ще настоява да бъде част от дясно коалиционно правителство в замяна на парламентарна подкрепа, а според анализатори сделка с антисистемната партия може да се окаже единственият начин за управление на АД.

"Искаме да дадем на Португалия стабилно правителство", заяви Вентура след публикуването на резултатите от първия екзитпол. "Ние сме на разположение да изградим правителство в Португалия."

Той определи прогнозните резултати за своята партия като "абсолютно исторически".

Загриженост за имиграцията

Подобно на други популистки крайно десни партии в Европа, "Чега" използва притесненията на хората относно престъпността и нарастващата имиграция.

С един от най-отворените имиграционни режими в Европа, за пет години некоренното население на Португалия се е удвоило и миналата година достигна един милион души - една десета от населението на страната.

"Чега", което означава "Достатъчно", призовава за по-строг контрол върху имиграцията, по-строги мерки за борба с корупцията и химическа кастрация за някои сексуални престъпници.

Лидерът на "Чега" Андре Вентура - бивш стажант-свещеник, станал телевизионен футболен коментатор - призова за висока избирателна активност, като заяви, че изборите са важни, защото Португалия "преживява дълбоки демографски и социални промени".

Само на пет години, през 2019 г. "Чега" получи първото си място в 230-местния парламент на Португалия. Тя е първата крайнодясна партия, която печели представителство в събранието, откакто военният преврат през 1974 г. свали десетилетната дясна диктатура.

Нейният възход е отражение на успехите на крайно десните партии в цяла Европа, където те вече управляват - често в коалиция - в страни като Италия, Унгария и Словакия, или постоянно набират популярност, както във Франция и Германия.

"Надявам се на промяна"

Изборите бяха свикани, след като 62-годишният министър-председател от социалистическата партия Антонио Коща неочаквано подаде оставка през ноември след разследване за търговия с влияние, което включваше претърсване на официалната му резиденция и арест на началника на кабинета му.

Въпреки че самият Коща не беше обвинен в престъпление, той реши да не се кандидатира отново.

По негово време безработицата намаля, икономиката нарасна с 2,3% през миналата година - един от най-бързите темпове в еврозоната - и публичните финанси се подобриха.

Проучванията обаче сочат, че много избиратели смятат, че правителството на Коща е пропиляло абсолютното мнозинство, което спечели през 2022 г., като не е успяло да подобри обществените услуги или да се справи с жилищната криза, която предизвика големи улични протести във все още една от най-бедните държави в Западна Европа.

"Искрено се надявам на промяна", каза пред АФП 68-годишната Мафалда Магаляеш Барос, която работи в министерството на културата, след като пусна бюлетината си в центъра на Лисабон. "Вече много години се въртят едни и същи хора", добави тя.

Новият лидер на социалистите, 46-годишният бивш министър на инфраструктурата Педро Нуно Сантош, твърди, че социалистическата партия е "сигурно пристанище".

Той предупреди, че десницата ще трябва да ореже пенсиите и други социални разходи, за да финансира обещаното от нея намаляване на данъците. /БГНЕС