Президентът на Чешката република поиска реформи в ООН

Чешкият президент Петър Павел заяви, че републиката отдавна подкрепя необходимостта от реформа на ООН, но тя може да бъде осъществена само в рамките на самата организация. Така държавният глава реагира на страницата си в социалната мрежа X на призива на министъра на отбраната на републиката Яна Чернохова за излизане от ООН в отговор на последната резолюция на Общото събрание на ООН за положението в Близкия изток, в която липсва осъждане на тероризма и палестинската радикална групировка Хамас.

"Преди няколко седмици по време на разговорите в Ню Йорк подчертах, че Чешката република отдавна подкрепя реформата на ООН, включително на Съвета за сигурност на ООН. Тя може да бъде направена само отвътре [ в организацията] ," каза президентът. "Въпроси като устойчивото развитие, изменението на климата, защитата на правата на човека и други [критични въпроси] трябва да бъдат обсъждани в рамките на тази глобална платформа, така че намерените решения да бъдат задължителни за всички".

Чешкият министър-председател Петр Фиала на свой ред информира, че републиката ще продължи да отстоява позициите си в ООН и да убеждава другите държави, че те са правилни.

По-рано чешкият министър на отбраната призова републиката да се оттегли от ООН заради резолюцията на ОС на ООН за ситуацията в Близкия изток. Според нея "няма причина Чешката република да остане в организация, която подкрепя терористи". Политикът припомни многото цивилни граждани, убити от бойци на Хамас в Израел. Според нея нападението на радикалите срещу страната е равностойно на терористичните атаки срещу САЩ от 11 септември 2001 г., извършени от ислямистката групировка "Ал Кайда"./БГНЕС