Пътят на олимпийския огън до Париж

Свещеният огън за Олимпийските игри в Париж през 2024 г., който ще бъде запален във вторник в Олимпия - родното място на древните игри, ще обиколи четирите краища на Гърция, преди да се отправи към Франция на 27 април.

Спирките ще включват някои от най-популярните туристически дестинации в страната.

Първите два дни от щафетата на олимпийския огън ще бъдат в южната част на полуостров Пелопонес, като освен самата Олимпия ще бъдат показани замъци от венецианската епоха в Метони и Корони, древната цитадела на Микена, Спарта и живописния град Нафплио.

На 18 април пламъкът ще се отправи към малкия остров Кастелоризо близо до Турция, а след това ще прекоси остров Крит.

На следващия ден ще лети до популярния туристически остров Санторини - дом на едни от най-зашеметяващите залези в света - и други острови в Егейско море, а след това до Атина, където ще прекара нощта на Акропола.

На 20 април факелът ще премине през Олимпийския стадион в Атина, след което ще се отправи към Делфи - мястото на най-известния оракул в гръцката древност.

На следващия ден факелът ще започне четиридневна обиколка на Централна и Северна Гърция, като ще разгледа градовете Волос, Лариса, Солун и Янина, извисяващите се скални стълбове на Метеора и ключовия археологически обект Вергина, след което ще отлети за остров Корфу.

На 25 април пламъкът ще стигне на юг до градовете Патра и Коринт, преди да се завърне в района на Атина за последния си ден на гръцка земя.

Той ще бъде предаден на организаторите от Париж 2024 на церемония на 26 април на изцяло мраморния стадион "Панатенея", където се провеждат първите модерни олимпийски игри през 1896 г.

Легендарната певица Нана Мускури, 89-годишна, е поканена да пее на церемонията.

На 27 април пламъкът ще започне пътуването си до Франция на борда на тримачтовата баркентина "Белем" от XIX век, която е пусната на вода само няколко седмици след Игрите в Атина през 1896 г.

Френски исторически паметник, "Белем" извършва търговски пътувания до Бразилия, Гвиана и Западна Индия в продължение на почти две десетилетия.

Последният оцелял френски тримачтов кораб със стоманен корпус се очаква да пристигне в Марсилия на 8 май./БГНЕС