Салимова завърши на 19-то място в Рейкявик след реми с гросмайстор в последния кръг

Нургюл Салимова завърши на 19-то място в престижния шахматен турнир в Рейкявик, в който участие взеха близо 400 състезатели. В последния ден от надпреварата българката направи реми с гросмайстор Емре Джан от Турция, играейки с белите фигури. Така Салимова приключва турнира с 6,5 точки след пет победи, три ремита и само една загуба.

Само осем шахматисти постигнаха по-добър резултат от Салимова, като победител стана румънецът Богдан-Даниел Деац, който единствен натрупа 7,5 точки в актива си. Различните показатели при равенство в точките отреждат на българката 19-то място в крайното класиране, което е успех за нея, тъй като тя бе с 36-ти ЕЛО ранкинг сред записаните участници. Пред Салимова завършиха едва двама шахматисти с по-ниско ЕЛО от нея, а в класирането при жените тя е на втора позиция след Лея Гарифюлина, която също има 6,5 точки, но по-добри показатели в тайбрека.

За Салимова турнирът в Рейкявик бе генерална репетиция за участието ѝ в Турнира на претендентките в Торонто, който започва на 4 април. /БГНЕС