„Тримата големи“ в съдебната власт ще бъдат изслушвани на всеки три месеца

Парламентарната Комисия по правни въпроси ще изслушва веднъж на три месеца т. нар. трима големи в съдебната система – главният прокурор, председателят на Върховния касационен съд (ВКС) и председателят на Върховния административен съд (ВАС).

Това решиха депутатите с одобрените текстове от новия правилник за работата на 45-ото Народно събрание, предаде репортер на БГНЕС.

Снимка от заседанието на Комисия по правни въпроси - Радостин Василев, Ива Митева

Първоначалното предложение бе за изслушване единствено на ръководителя на държавното обвинение, направено от „Демократична България“, но впоследствие ДПС го измени, допълвайки в него председателите на върховните съдилища. ГЕРБ и БСП пък подкрепиха промяната.

„Пазите Гешев като рохко яйце“, заяви Стела Николова от ДБ по време на дебатите. Председателят на групата Христо Иванов пък подчерта, че никъде в Закона за съдебната власт не се говори за термин като „тримата големи“, а това е част единствено от юридическия фолклор.

Той се обърна към лидера на левицата Корнелия Нинова с думите: „Видя се мнозинството на главния прокурор“.

От БСП пък припомниха, че групата им в предходния парламент е гласувала против доклада на прокуратурата. „Г-н Иванов, вие не бяхте депутат в предишния парламент, тогава създадохме процедурата изслушване на главния прокурор и я реализирахме. Когато дойде г-н Гешев да си представи доклада, от тази трибуна, ние гласувахме против доклада и от тук в очите му му поискахме оставката веднага“, отговори му Нинова.

„Да викнем и Арменския поп“, пошегува се адв. Николай Хаджигенов от „Изправи се! Мутри вън!“, който припомни, че съдът е само арбитър в съдебния процес, а прокуратурата – страна в него.

„Главният прокурор ще дойде, но вие няма да криете Лозан Панов (председател на ВКС – бел. ред.) от Народното събрание“, аргументира промяната в предложението Хамид Хамид от ДПС. /БГНЕС