ЦСКА се прости с "Българска армия" с поражение от Лудогорец в самия край

Лудогорец победи ЦСКА с 1:0 в голямото дерби от 20-ия кръг в Първа лига. Последният мач за двата тима за първенство за календарната 2023 г. бе и последен за "червените" на стадион "Българска армия" преди началото на реконструкцията на съоръжението, като предложи много емоции по трибуните, но малко футболни достойнства на терена.

Военен оркестър и изпълнение на Йорданка Христова загряха ЦСКА преди сблъсъка с шампионите, а преди първия съдийски сигнал на "Армията", пред препълнените трибуни на стадиона, прозвучи и химнът на страната. Пред погледа на легендата на домакините Христо Стоичков, първият точен удар по посока една от двете врати дойде в началото на срещата, когато Бърнард Текпетей стреля от пряк свободен удар, но Густаво Бусато бе на мястото си под рамката и парира шута. Най-добрата възможност за възпитаниците на Нестор Ел Маестро се откри пред Марселино Кареасо. Полузащитникът на "армейците" не успя да засече подаване на Тобиас Хайнц от дясно, като топката подскочи решително преди Кареасо да я засече в мрежата на Серджио Падт.

Битката между двата състава продължи и след почивката. Второто полувреме започна с нова страхотна хореография на домакините, като бе отдадена почит на клубната легенда Димитър Якимов. ЦСКА стартира частта с принудителна смяна, като Емануел Шакич влезе на мястото на контузилия се Иван Турицов. Именно Шакич имаше проблеми малко след влизането си на терена, като Кайо Видал стреля много опасно, но над вратата на Бусато, след като преодоля съпротивата на австриеца. "Червените" вкараха малко повече енергия в действията си, но така и не стигаха до точен удар по посока вратата на Падт. Феновете по трибуните, около 20 000 на брой, обаче продължаваха да се забавляват, като направиха страхотно пирово шоу, което закономерно доведе и до временно прекъсване на двубоя.

След изтичането на редовното време беше назначено 12-минутно продължение. В неговото начало капитанът на разградчани Якуб Пьотровски тества рефлекса на Бусато, но бразилецът изби с лекота. Последва ново прекъсване на играта заради използването на пиротехника от "червените" привърженици. Удар на Дюкенс Назон мина покрай вратата след подновяването на мача, като това бе и последното действие на хаитянина в срещата.

В 18-та минута на добавеното време Лудогорец дочака своя миг и попари своя съперник и всички запалянковци на ЦСКА на стадиона. Пьотровски подаде елегантно на влезлия от пейката Рик Джонатан, който подаде към друга от смените на Георги Дерменджиев - Спас Делев, а той наказа бившия си отбор. След попадението Делев предизвика част от публиката на "армейците", а след това последва инцидент с треньора на вратарите на шампионите Здравко Здравков. Голът на Делев бе прегледан от ВАР, но в крайна сметка бе зачетен. До края ЦСКА не успя да отвърне на предизвикателството и така се сбогува със своя дом в сегашния му вид с поражение. След последния съдийски сигнал не се стигна до нахлуване на фенове на терена, но някои от тях си тръгнаха със седалки за спомен.

Лудогорец се изравни с "червените" в класирането - по 42 точки, като е пред столичани заради двете си победи през сезона, но с двубой по-малко от съперника. И двата отбора са с мач по-малко от лидера Черно море, който ще зимува на върха. ЦСКА е домакин на Ботев Враца в първия си мач от пролетния полусезон, докато за Лудогорец играе с Черно море в средата на февруари, но преди това затваря годината с важно домакинство на датския Нордшеланд в последна среща от груповата фаза на турнира Лига на конференциите. /БГНЕС