Василев: Параметрите в бюджета са ясни- инфлация 8,7%, 1,8% БВП и 3 % дефицит

“МС прие и изпрати към НС Закона за държавния бюджет за 2023г. параметрите са ясни- инфлация 8,7% за годината, 1,8% БВП и 3 % дефицит. Запазени са социалните плащания, прецизирани са капиталовите разходите, завишени са приходите, така че те да отговарят на ръста на брутното вътрешно потребление”. Това заяви финансовият министър Асен Василев, предаде репортер на БГНЕС.

“Единственото ново, което се прие бе изменение в стратегията за управление на държавния дълг като общият дълг за 2023г. е намален спрямо предишния дълг- 7,5 млрд. от които 3 млрд. са плащани по стари дългове, така че 4,5 млрд. е новият дълг, който вземаме и той е 22% към БВП”, заяви още Асен Василев.

Финансовият министър уточни, че парите след евентуалната продажба на двата реактора на АЕЦ-Белене няма да имат отношение към приходите и съответно дефицита на бюджета.

Относно увеличаването на заплатите на полицейските служители Асен Василев поясни, че миналата година с актуализацията заплатите в МВР са били вдигнати с 20 %. “Политиката по доходите на служебния кабинет, която ние запазихме, да се вдигнат с 10% заплатите на тези, които не са получили увеличение миналата година, а МВР са получили 20% увеличение, тази година няма да има увеличение”, коментира финансовият министър. /БГНЕС