Велотрасе или купчина пръст – какво изградиха за децата в „Орландовци“

От няколко дни изсипаната пръст в парка „Братската могила“ на столичния квартал „Орландовци“ не спира да предизвиква остри коментари в социалните мрежи, предаде репортер на БГНЕС.

Трасе за колоездене ли е това, както се похвалиха с публикация на своята „Фейсбук“ страница от столичния район „Сердика“, или просто купчини кал, неизползваеми от децата, които първият дъжд ще разнесе навсякъде, замърсявайки добре поддържания парк? Това се питат жителите на квартала.

Коментарите обаче са еднозначни:

„Може ли администраторите на проекта от СО да направят показно минаване по трасето? После, ако оцелеят, ще пробват и децата от квартала“, пише един от потребителите.

„Извинете, но какво би трябвало да видим, гледайки тези купчини пръст?“, пита друг.

Някои пък са още по-крайни: „Вие сте ментално изостанали хора. Не в преносен смисъл, не на шега, а буквално. Искам да си го набиете в главата това и да разберете, че трябва жестоко да си пазите мишите позиции в държавната администрация, защото навсякъде другаде ще бъдете уволнени в изключително кратък срок“.

Не така мислят обаче от администрацията на столичния район. Освен, че се похвалиха с „велотрасето“, те се оправдаха с децата на квартала, заявявайки, че те са истинските архитекти и строители на този „проект“. Администрацията била осигурила само материалите – един камион пръст.

Вълната от критика принуди и кметът на района да излезе с позиция.

„Никой от нас не претендира, че сме направили професионална БМХ писта. Това е място в парка, което сега и ще залесим, което е направено под вещото ръководство на децата, направено с техния труд и креативност, и с обещанието им да се грижат за него“, написа инж. Тодор Кръстев.

Реакция дойде и от неправителствената организация „Спаси София“, откъдето заявиха шеговито: „Столичната община всеки ден достига нови върхове. От район Сердика се похвалиха с изсипването на кал в зелена площ, като съобщиха: „направихме трасе за колоездене“, където „всички желаещи да упражняват своите умения и да се забавляват“. Хвалят се, че имало виражи, скокове, даже и pump track! Направеното показва необходимост от психиатрична помощ, затова ще се въздържим от определения“.

От организацията определиха като срамен факта, че столицата ни няма почти никакви съоръжения за практикуване на велосипедни и скейт спортове - bikepark, pumptrack, skatepark. Няма и пътеки за каране на ролери. Младите са принудени с подръчни средства да правят съоръжения в парковете, които са опасни и нелегални. /БГНЕС