Владимир Миленски: С НАТО и ЕС България отдавна вече не е сама, боеготовността не се постига с магическа пръчка

България отдавна не е сираче, оставено само да се справя със проблемите си. Не напразно далеч по-мощни от нас държави искат да бъдат част от по-големи съюзи – НАТО и Европейския съюз.

Новото правителство върна България на правилната страна на конфликта в Украйна и назова с истинските имена кой е виновният и кой е жертвата в Украйна, включително с втория пакет военна помощ.

Това заяви военният експерт, бивш национален представител в Политико-военната работна група на Съвета на ЕС и член на Атлантическия съвет полк. Владимир Миленски в интервю за БГНЕС.

По отношение на решението на България да предостави втори пакет помощ на Украйна Миленски настоя, че новото правителство е върнало България на правилната страна на конфликта в Украйна и е назовало с истинските имена кой е виновният и кой е жертвата.

„На жертвата трябва да се помага, защото това са фундаментални човешки ценности, от които не бива да бягаме независимо от моментните ни икономически, политически интереси или други сметки, които крием. Така че курсът е различен и мисля, че се вижда от всички в България“, каза той.

Експертът бе критичен относно решението на последното служебно правителство, назначено от президента Румен Радев, да не изпълнява в цялост решението на парламента за помощ за Украйна.

„Може би се опитваха да задоволят и решението на НС, и същевременно да не излязат съвсем непослушни пред своите очевидно, да не кажа господари, но пред своите ментори, които им диктуват нещо различно. Какво по-нормално от това, след като имате решение на суверена, просто да го изпълните. Защо трябва да изфабрикувате довод, чрез който да намалите обема на изпълнението, а същевременно да става известно, че тихомълком зад кулисите реално върви сериозна военна помощ, но чрез посредници и търговски сделки“, заяви Миленски.

„Тоест, избягва се политическата страна на помощта, а тя се превръща в една обикновена комерсиална сделка“, добави той.

На въпрос как се развиват проектите за модернизация на българската армия, експертът сподели, че инвестициите отдавна не са на необходимото ниво.

„Имаме многократни опити през последните години да се правят нови планове, да се актуализират плановете за такива инвестиции. Но в тях все нещо липсва, съдейки само по това, че те не биват реализирани. Щом видите, че един план изглежда много добре, а след това не успява да бъде осъществен, това означава, че той е написан с недостатъци и има някакви дефицити, които не му дават възможност да стане реалност“, категоричен бе Миленски, като добави:

„Последната инвестиционна програма, която разработи Министерството на отбраната преди 3 години беше толкова сюрреалистично оптимистична и откъсната от реалността, че още когато беше обсъждана, възникнаха основателни въпроси как може да се планира нещо, което минава оттатък илюзиите. Не напразно министър Тагарев спря този план, за да бъде преосмислен. Планирането не означава фантазиране“.

По думите на военния експерт „снабдеността, боеготовността и мотивацията на въоръжените сили не могат да бъдат постигнати с магическа пръчка“.

„Ние имаме около 7 милиона население по различни сметки. Не е лесно да направим голяма армия. Знаете състоянието на икономиката – не е лесно да извадим изведнъж десетки милиарди левове или скоро евро, за да снабдим тази армия и тя да прескочи до 21 век. В нашата армия вече има много хубави неща, но като цяло имаме големи дефицити“, коментира той.

Според него решението на този проблем може да се постигне чрез „военна експертиза, разум и реализъм“.

„Ние сме достигнали до извода, че можем да попълним дефицитите посредством и благодарение на участието си в най-успешния военно-политически съюз в историята на човечеството – НАТО“, отбеляза членът на Атлантическия клуб.

„Да погледнем например държавите в Бенелюкс. Има ли самостоятелен белгийски флот, нидерландски флот, а военновъздушните сили как точно функционират и къде се обучават?... Всяка държава ли има индивидуално военновъздушно училище, просто защото има авиация, или комбинират усилията си?... Това са въпроси, които задавам под реторична форма“, уточни Миленски.

По думите на военния експерт България трябва да разчита на своите съюзници и да се възползва от тяхната подкрепа.

„Ние от години вече не сме сираче, оставено само да се справя със проблемите си, защото никоя държава днес не може да се справи сама. Не напразно далеч по-мощни от нас държави не желаят да остават сами, а искат да бъдат част от по-големи съюзи – НАТО и Европейския съюз – от това по-значими примери едва ли бих могъл да измисля“, каза в заключение Миленски. /БГНЕС