Ж.п. стачка в Германия блокира трафика в страната

Германският профсъюз на машинистите GDL продължи и днес стачката си. Клиентите на железопътната компания Deutsche Bahn (DB) се сблъскаха с многобройни закъснения и отмяна на влакове. Както и на 23 август DB очаква, че по маршрути на дълги разстояния ще бъдат изпълнени само около 30% от планираното и около 40% по регионални маршрути.

Стачката ще се отрази по различен начин на движението на влаковете в отделните федерални провинции. В Саксония, Саксония-Анхалти Тюрингия ще излязат само между 10 и 15% от влаковете, а на други места се очаква да са малко повече.

Машинистите спряха пътническите превози в 02:00 часа на 23 август. Стачката при товарните превози започна на 21 август и ще продължи до 02:00 часа на 25 август.

Профсъюзът GDL настоява ръководството на Deutsche Bahn да увеличи заплатите през текущата година с 3,2%, както и да изплати еднократно по 600 евро на човек заради пандемията от коронавирус.

Deutsche Bahn, засегната от пандемичната криза и последствията от наводненията в западна Германия, предлага на профсъюза увеличение на заплатите на два етапа: 1,5% от 1 януари 2022 г. и 1,7% от 1 март 2023 г.

От GDL заявиха, че тези условия за недостатъчни. Представителите на профсъюза са недоволни и от колективното тарифно споразумение, сключено по-рано от DB с друг, по-голям профсъюз на железопътните и транспортните работници - EVG.

Настоящата стачка на шофьорите е втората в настоящия кръг от преговори за тарифи. Първата стачка започна на 13 август и продължи два дни.

Сегашната стачка на машинистите е втората в рамките на текущия кръг преговори. Първата започна на 13 август и продължи две денонощия. /БГНЕС, Дойче веле

Берлин / Германия