Viva la coca! Боливийци започнаха протест, дъвчейки листа от кока

Хиляди боливийци се събраха на обществени места, за да дъвчат листата на кока, които са свещени за коренното население, докато правителството се опитва да заличи клеймото, че растението е суровина за производство на кокаин, предаде АФП.

Основният митинг се проведе в Ла Пас и на него присъства президентът Луис Арсе, който, заобиколен от фермери, отглеждащи кока, сдъвква няколко листа.

"Това е национален приоритет. Започнахме кампания за декласифициране на листата като наркотик", заяви Арсе.

Той обеща да насърчи употребата на кока като лекарство и в производството на ликьори, сладкиши, дъвки, сапун и други продукти.

Дъвченето на листа от кока традиционно се възприема като средство за облекчаване на глада и намаляване на умората.

"В цяла Боливия дори хората от средната класа я консумират ежедневно", казва Мери Вилалба, лидер на производителите на кока.

От 1961 г. насам коката е класифицирана в много страни като контролирано вещество, тъй като се използва за производството на кокаин.

През 2013 г. Боливия, в която мнозинството от населението е от коренното население, се присъедини към международните споразумения срещу незаконните наркотици - но при условие, че в тази страна ще бъде разрешено дъвченето на листа от кока за медицински цели и от уважение към традициите на предците.

По данни на ООН Боливия е един от най-големите производители на кокаин в света. /БГНЕС