Байдън и Лопес Обрадор ще обсъдят проблема с миграцията и трафика на фентанил

Президентът на САЩ Джо Байдън и мексиканският му колега Андрес Мануел Лопес Обрадор ще се срещнат на 17 ноември в Сан Франциско, за да обсъдят кризите с фентанила и миграцията, които обхващат общата им граница, предаде АФП.

Разговорите в кулоарите на регионалната среща на върха на Азиатско-тихоокеанското икономическо сътрудничество (АПЕК) се провеждат в момент, когато двата проблема обещават да имат голяма тежест на изборите в САЩ догодина, на които Байдън се бори за втори мандат.

Двамата лидери "ще разговарят по редица въпроси, сред които миграцията, сътрудничеството в борбата с бича на трафика на фентанил, засилването на нашето невероятно оживено икономическо сътрудничество с Мексико и изграждането на широко сътрудничество по цял куп въпроси", заяви Брайън Никълс, висш дипломат на САЩ за Латинска Америка.

Мексиканският министър на външните работи Алисия Барсена се съгласи, че една от централните теми ще бъде трафикът на фентанил - мощен синтетичен опиоид, който е причинил смъртта на десетки хиляди хора в САЩ.

За последен път двамата президенти се срещнаха през януари по време на срещата на върха на северноамериканските лидери в Мексико. Лопес Обрадор често избягва международни срещи.

Китайският президент Си Дзинпин обеща на историческата, намаляваща напрежението среща на върха с Байдън в Сан Франциско да се справи с производството на съставки на фентанил в Китай, тъй като наркотикът продължава да наводнява Съединените щати.

Сега обаче Вашингтон ще настоява Мексико да затвори цикъла и да направи повече срещу производството на наркотика, за който американските власти твърдят, че се произвежда от мексикански картели.

Администрацията на Лопес Обрадор отрича обвиненията и твърди, че всичко идва от Азия.

Мексиканският президент също засегна този въпрос при срещата си със Си в първите си разговори на четири очи с китайския лидер.

Лопес Обрадор "подчерта важността на постигането на споразумение за обмен на информация относно пратките, напускащи Азия", се казва в изявление на външното му министерство след срещата./БГНЕС