Байдън обвини "крайнодесните републиканци" за спирането на работата на правителството

Президентът на САЩ Джо Байдън обвини "малка група крайни републиканци" за бюджетната безизходица, заради която правителството на САЩ е на седмица от спиране на работата си, и призова законодателите да решат проблема.

В речта си на вечерята за награждаване на чернокожите членове на Конгреса Байдън заяви, че той и водещият републиканец в Камарата на представителите Кевин Маккарти преди това са се споразумели за нивата на правителствените разходи.

"Сега малка група крайнодесни републиканци не искат да изпълнят споразумението, така че сега всички в Америка може да бъдат принудени да платят цената", каза той. Американските законодатели трябва да постигнат споразумение по законопроекта за разходите до полунощ на 30 септември, преди да се прекрати финансирането на правителствените услуги.

"Финансирането на правителството е една от най-основните отговорности на Конгреса. Време е републиканците да започнат да си вършат работата, за която Америка ги е избрала. Нека свършим тази работа", добави Байдън.

Спирането на работата на правителството ще изложи на риск финансите на стотици хиляди работници във федералните паркове, музеи и други обекти, но може да доведе и до значителни политически разходи за Байдън, който се бори за преизбиране.

Белият дом иска всеки проектобюджет, приет от законодателите, да включва 24 млрд. долара военна и хуманитарна помощ за Киев.

Въпреки че подобен план се подкрепя от демократите и републиканците в Сената, някои членове на Камарата на представителите се противопоставят радикално на него.

Гласуването на бюджета в Конгреса редовно се превръща в противопоставяне между двете партии, като всеки лагер използва перспективата за спиране на работата, за да получи отстъпки от другия - докато в последния момент не се намери решение. /БГНЕС