Белият дом: Сътрудничеството между Русия и КНДР променя драстично заплахите за сигурността

Засиленото военно сътрудничество между Русия и Северна Корея може „драстично“ да повлияе на типа заплахи за сигурността, произтичащи от Северна Корея през следващото десетилетие, каза Пранай Вади, старши директор на Белия дом за контрол на въоръженията в интервю за Центъра за стратегически и международни отношения.

От началото на пълномащабната инвазия в Украйна през февруари 2022 г. Москва и Пхенян значително увеличиха военните си връзки. Новопридобитият статут на изгнаник на Русия след избухването на пълномащабна война, принуди страната да търси нови съюзници, а Северна Корея, като основен производител на военна техника и също толкова изолирана страна, предполагаемо използва партньорството, за да постигне собствените си военни цели.

"Това, което наблюдаваме между Русия и Северна Корея, е безпрецедентно ниво на сътрудничество във военната сфера", каза Вади. "И казвам безпрецедентно съвсем умишлено - никога досега не сме виждали това", добави той.

"Северна Корея е доставила на Русия около един милион боеприпаси, заяви на 15 януари говорител на украинското военно разузнаване.

Характерът на взаимоотношенията все повече се превръща в двупосочна улица", каза държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен, в която Русия предоставя на Северна Корея напреднали военни технологии и способности за нападение на далечни разстояния, потенциално включващи балистични ракети и ядрен потенциал в замяна на снарядите и ракетите.

В краткосрочен план това сътрудничество вече се усети в Украйна, където се твърди, че Русия е използвала балистични ракети, доставени от Пхенян, при нападенията срещу страната.

През следващото десетилетие влиянието на партньорството може да стане все по-забележимо в Тихоокеанския регион.

САЩ имат дългогодишен военен съюз с Южна Корея и Япония, който в миналото е бил насочен към заплахите, произтичащи от Северна Корея. Вади заяви, че трите държави ще трябва да работят заедно, за да гарантират, че тяхното "разширено възпиране" е достатъчно силно, за да възпрепятства враждебното поведение на Северна Корея в региона.

На 19 януари севернокорейската държавна централна информационна агенция съобщи, че военните на страната са тествали "подводна система за ядрено оръжие" в отговор на неотдавнашните съвместни военни учения, проведени между САЩ, Япония и Южна Корея.

Системата, за която се твърди, че е тествана, е безпилотен атакуващ дрон с ядрени възможности, известен като "Haiel". Северна Корея и преди е твърдяла, че е тествала дрона.

Пратеници на САЩ, Южна Корея и Япония се срещнаха в Сеул на 18 януари и съвместно осъдиха военната дейност на Северна Корея и търговията с оръжие с Русия.

По-рано САЩ и близо 50 държави призоваха за незабавно прекратяване на доставките на оръжия от Пхенян за Москва. /БГНЕС