Дейвид Гиър: Европейският път на РСМ зависи от промяната на конституцията

Единственият път на Северна Македония към ЕС е пътят на реформите. Това означава цялостни реформи, както е посочено в доклада на ЕК и доклада за процеса на скрининг. Докладът на Комисията е справедлив, искрен и дава обективна оценка.

Това заяви посланикът на Европейският съюз в Северна Македония Дейвид Гиър на съвместна пресконференция с вицепремиера по европейските въпроси Боян Маричич, по повод публикуването на доклада на Европейската комисия за напредъка на страната на 8 ноември.

"Ако искате да се насладите на предимствата на членството в ЕС, трябва да сте достатъчно издръжливи и готови. И ние, като ЕС, трябва да сме сигурни, че идвате като партньор, който е твърд и устойчив. Ето защо инвестираме много в реформи и продължаваме да го правим. Реформите са абсолютно необходими", уточни Гиър.

"Що се отнася до самия процес на присъединяване, по отношение на промените в конституцията е ясно, споразумението е, че вече сме започнали преговорите за присъединяване, скринингът върви добре, искането за пътни карти е подадено. Следващата стъпка е да се върви към преговорите към първия клъстер, а това зависи от промяната на Конституцията. Това са два важни елемента в дългосрочен план и реформите, разбира се, са изключително важни и в интерес на гражданите, каза Гир.

Той посочи областите, в които Македония не е постигнала напредък. Преди всичко това са въпросите на върховенството на закона, борбата с корупцията, реформите в публичната администрация и основните човешки права.

"Продължението на европейския път не е обвързано конкретно с този доклад, а с промените в конституцията", заяви от своя страна Маричич. "Трябва и включваме недостатъците на този доклад и задачите ни по време на преговорите. Дали ще преминем към следващия етап зависи само от това дали ще направим конституционните промени", добави Маричич.

БГНЕС припомня, че в доклада на ЕК се посочва, че работата на парламента на РСМ е била помрачена от политическа поляризация, "която се задълбочи още повече, забавяйки приемането на много закони за реформи и важни назначения“. В доклада също се припомня, че проектът за реформа на конституцията предвижда вписването на българския народ в преамбюла.

"Продължаващата поляризация между управляващите партии и опозицията попречи на Парламента да функционира правилно. Основната опозиционна партия ВМРО-ДПМНЕ активно блокира парламентарната работа, което представляваше значителна пречка за напредъка на законодателната дейност на парламента законодателната програма", се казва още в доклад. /БГНЕС