Деканът на МУ: Випуск 2022 г. ще бъде гордо олицетворение на медицинската общност

„Най-добрият лекар е този, който лекува със сърцето, затова ви пожелавам да работите с милосърдие, с непрестанно желание да помагате, за да пазите най-ценното, а именно живота на всеки един от нас“. Това заяви деканът на Медицинския университет проф. д-р Димитър Буланов на церемония по връчването на дипломите на випуск 2022, предаде репортер на БГНЕС.

„Убеден съм, че много от вас мечтаете за тази професия от малки, а сега мечтаете да станете успешни и търсени специалисти. Състезавахте се помежду си и най-вече се състезавахте със себе си, за да може всяка една година да бъдете по-добри и успяхте. 107 са отличниците във вашия випуск, а двама са носителите на наградата Златен Хипократ. Занапред обаче вашата награда ще бъде усмивката и благодарността на вашите пациенти“, заяви още проф. Буланов. „Убеден съм, че ще постигнете успехи, сигурен съм, че където и да специализирате, учете и работите, ще помните, че България има нужда от вас. Сигурен съм, че ще направите най-добрият избор и ще бъдете гордо олицетворение на медицинската общност“, каза още деканът.

„Вие успяхте, сбъднахте една своя мечта и сега е време да погледнете към следващия връх, който ще покорите“. Това заяви и ректорът на Медицинския университет акад. проф. д-р Лъчезар Трайков. „Демонстрирахте самодисциплина, преподредихте приоритетите си и проявихте голяма упоритост особено по време на пандемията. Искрено се надявам вашият професионален път да бъде съпътстван от много успехи и да бъдете удовлетворен от постигнатото. Бъдете гордост за обществото ни, пазете човешкото здраве. Убеден съм, че е имало дни, в които сте били уморени, тези спомени ще избледнеят, но няма да се забрави протегнатата ръка, която ви е помагала през цялото това време. Стойте изправени до бурята и винаги гледайте хората в очите. Това показва, че имате силен дух и че можете да казвате истината, колкото и неудобна да е тя. Колкото повече влизате в дебрите на медицината, толкова по-трудно ще ви е да задавате въпроси, но знайте, че само питащият научава и помага“, заяви още акад. Лъчезар Трайков. „В наше лице винаги ще получавате подкрепа, а Медицинският университет винаги ще остане с отворени врати за вас“, обясни още ректорът.

Президентът Румен Радев също присъства на церемонията. „Да създадеш лекар е истинска мисия и тук МУ е безспорен лидер. Приех поканата да присъствам днес воден от преклонение към всички вас, посветили живота си на една толкова трудна професия в най-трудната област на човешкото познание. Професия, в чийто фундамент са заложени най-висшите човешки ценности, затова искам да се обърна с признание към академичното ръководство на университета за професионализма и към родителите, че са насочили своите деца към най-хуманната професия“, заяви президентът Румен Радев. „Обикалям непрекъснато страната и се срещам с много млади медици, знам и за предизвикателствата, пред които ще сте изправени, но вярвам, че се правят подобрения, вашият труд да бъде много по-привлекателен. Вярвам, че детската болница ще бъде построена и вие ще я оживите. Никога не губете вяра в себе си и във важността на вашето призвание. На чуждестранните студенти искам да кажа, че България остава тяхна втора родина и те винаги ще бъдете свързани с нея“, подчерта още Румен Радев.

Поздравления към младите лекари отправиха и служебният министър-председател Гълъб Донев, столичният кмет Йорданка Фандъкова, както и други наши политици. /БГНЕС