Един загинал при нощна руска атака в Одеса

Най-малко един човек е загинал, а 15 са ранени при руска атака срещу южния украински пристанищен град Одеса, съобщи губернаторът на областта.

"За съжаление имаме един убит цивилен в резултат на нощната терористична атака на руснаците в Одеса", заяви Олег Кипер в Телеграм.

По-рано той съобщи за "18 жертви, включително четири деца", при руска атака в 3:00 ч. сутринта.

"Четиринадесет души са хоспитализирани в болниците на града, три от тях са деца", каза той.

Нападението е причинило и "щети на гражданската инфраструктура, жилищни сгради и религиозна институция", добави той.

Ръководителят на президентската канцелария на Украйна Андрий Ермак повтори призива на Киев за повече ракети и отбранителни системи след нападението в Одеса.

"Врагът трябва да бъде лишен от възможността да поразява цивилни граждани и инфраструктура. Повече системи за противоракетна отбрана, както и ATACMS - това ще помогне на Украйна", заяви той в Телеграм, визирайки тактическите ракети с далечен обсег, които Киев иска от Вашингтон.

Одеса е бомбардирана няколко пъти от началото на инвазията, а през януари културната агенция на ООН ЮНЕСКО обяви историческия център на града за обект на световното наследство в опасност.

Градът е подложен на многократни атаки, след като миналата седмица Москва се оттегли от сделка за износ на зърно.

Украйна обвини Русия, че се е насочила към доставките на зърно и към инфраструктурата, която е жизненоважна за сделката за Черно море. /БГНЕС