ЕИБ преговаря за инвестиции в отбранителния сектор на ЕС

Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) води преговори за инвестиране в отбранителни компании на фона на повишената спешност за разширяване на европейската отбранителна индустрия, съобщи "Блумбърг"

Колосалната продукция на руския военнопромишлен комплекс, откакто Москва започна пълномащабното си нахлуване в Украйна, постави на преден план резултатите на европейската отбранителна индустрия.

ЕС не успя да изпълни обещанието си да достави 1 млн. артилерийски снаряда на Украйна между март 2023 г. и 2024 г. В същото време се очаква, че тази година Русия ще произведе почти три пъти повече артилерийски боеприпаси от Запада.

Този ход ще изисква от ЕИБ да разшири определението си за стоки с двойна употреба, които се категоризират като изделия, софтуер и технологии, които имат както гражданска, така и военна употреба.

ЕИБ стартира своята Стратегическа европейска инициатива за сигурност през 2022 г., проправяйки пътя за инвестиции в технологии, гражданска сигурност и безпилотни летателни апарати. По този начин се предоставя финансиране "за проекти с двойна употреба с предимно гражданска цел", посочва "Блумбърг".

Оръжията и боеприпасите "понастоящем са в списъка на изключените дейности и не са допустими за финансиране", както и други изделия, които са определени като "предназначени за военна или полицейска употреба".

ЕИБ е кредитното звено на Европейския съюз и обикновено предоставя финансиране на инициативи в сферата на устойчивото развитие, иновациите, градското развитие, малките и средните предприятия и възобновяемата енергия.

От началото на пълномащабната инвазия на Русия в Украйна през 2022 г. ЕИБ е отпуснала над 1,7 млрд. евро, за да подпомогне финансирането на спешни ремонти на разрушената инфраструктура в страната. /БГНЕС