Ердоган обсъди балотажа с Оган

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган проведе среща с лидера на Алианса АТА Синан Оган в Истанбул преди предстоящите втори тур на изборите на 28 май, съобщиха източници от президентството.

Срещата при закрити врата е продължила един час, съобщават източниците пред "Дейли Сабах". Все още не е направено официално изявление за срещата.

Заместник-председателят на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) Бинали Йълдъръм наскоро заяви, че няма нещо, за което президентът Реджеп Тайип Ердоган и третият кандидат Синан Оган да не могат да постигнат съгласие, тъй като реториката им не е толкова различна.

Включил се в кампанията в последния момент, 55-годишният твърдолинеен националист Оган събра 5,2 % от гласовете на знаковите избори, които отиват на втори тур, след като нито Ердоган, нито основният му претендент Кемал Кълъчдароглу си осигуриха повече от 50 % от гласовете.

Ердоган финишира с 49,5 %, като взе ясна преднина пред Кълъчдароглу, който изостана с 44,9 %.

Оган обаче, който се кандидатира като независим, оттогава се радва на новопридобита слава заради потенциалното пренасочване на гласоподавателите си към някой от двамата фаворити на балотажа.

Смята се, че той е изсмукал гласове както от Ердоган, така и от Кълъчдароглу, ръководител на Народнорепубликанската партия (НРП) и общ претендент за опозиционния блок от шест националистически и светски партии. /БГНЕС