ФБР разследва заплахи срещу съдии, гласували срещу Тръмп

Полицията в Денвър съобщи, че осигурява допълнителни патрули около домовете на съдиите в града. От офиса на ФБР в Денвър съобщиха, че оказват съдействие на местната полиция, предаде Би Би Си.

Миналата седмица Върховният съд на Колорадо постанови, че г-н Тръмп не може да се кандидатира съгласно клауза от Конституцията на САЩ, която забранява на кандидати, които участват във въстание.

Тръмп и кампанията му разкритикуваха решението, като го нарекоха "дълбоко погрешно", а предизборният му щаб обеща да обжалва пред Върховния съд на САЩ.

Решението се основава на раздел 3 от 14-ата поправка на Конституцията, която е приета след Гражданската война в САЩ, за да попречи на сепаратистите от Конфедерацията да се върнат на власт в обединената страна.

Разпоредбата гласи, че всяко длъжностно лице, което е "участвало във въстание или бунт", се лишава от правото да заема федерална длъжност.

Мнозинството в съда в Колорадо постанови, че действията на г-н Тръмп по време на бунта в Капитолия на 6 януари 2021 г. са равносилни на въстание.

След като новината за решението излезе наяве, в интернет бяха публикувани множество заплахи срещу съдиите, според Advance Democracy, непартийна изследователска група, която следи про-Тръмп мрежите.

Някои от постовете са включвали лични данни, като адресите и телефонните номера на съдиите, твърди групата.

Заплахите за обесване и разстрел на съдиите са били публикувани в X, известен преди като Twitter, както и в услугата за съобщения Telegram, притежаваната от Тръмп социална мрежа Truth и няколко други крайнодесни уебсайта. Някои от тях бяха свалени, докато други все още бяха на живо във вторник.

Сред призивите за мирни протести и политически действия имаше и изрични призиви за насилие.

Един потребител написа: "Ако живеете в Колорадо, направете това, което бащите основатели ВЪПРЕКИ това биха искали. Вземете си пушките и въжетата".

В изявление полицията в Денвър заяви, че ще "разследва задълбочено всички съобщения за заплахи или тормоз", но отказа да предостави повече подробности, позовавайки се на загрижеността за неприкосновеността на личния живот и продължаващите разследвания.

Даниел Джей Джоунс, президент на организацията "Адванс демокрация", предупреди, че е наблюдавал "език на насилие и заплахи срещу съдиите от Колорадо и други лица, които се възприемат като стоящи зад решението на Върховния съд на Колорадо".

"Нормализирането на този вид насилствена реторика е причина за значителна загриженост и е уместно правоприлагащите органи да реагират със защитни действия", добави той.

Наред със заплахите и предупрежденията за насилие и "гражданска война" се появиха и недоказани твърдения, че крайната реторика е "капан" или "фалшив флаг", целящ да подтикне спазващите закона поддръжници на Тръмп към извършване на насилие.

Един потребител написа: "Знам, че всичко това е капан", но заяви, че все пак ще "ликува", ако съдиите станат жертви на умишлено насилие.

Делото в Колорадо беше заведено от либерална наблюдателна група и сбор от анти-Тръмп настроени републикански и независими избиратели.

Доналд Тръмп има срок до 4 януари да обжалва решението от Колорадо, а правни експерти твърдят, че то трудно ще издържи проверката на консервативно настроения Върховен съд на САЩ.

Републиканските претенденти на Тръмп се обединиха около него по този въпрос, а демократите се опасяват, че съдебното решение ще подхрани още повече настояването на бившия президент, че е несправедливо преследван от съдебната система.

Самият Тръмп публикува десетки пъти в социалната мрежа "Истина" през празничния уикенд, критикувайки решението за Колорадо и многото други съдебни дела срещу него./БГНЕС