ФТ: Индустриалци поставят под въпрос целесъобразността на енергийните субсидии

Властите в Европейския съюз отпуснаха над един трилион долара субсидии за потреблението на изкопаеми горива, за да облекчат финансовата тежест върху домакинствата и компаниите, се казва в анализ на „Файненшъл таймс“ (ФТ). Според индустриалците тези разходи са неустойчиви. „Ние харчим всички пари за краткосрочни болкоуспокояващи, без да лекуваме самата болест“, отбелязва един от тях.

Европа не трябва да харчи милиарди за субсидии за изкопаеми горива. Тя трябва да се съсредоточи върху намаляване на търсенето и преминаване към възобновяеми енергийни източници, смятат водещи европейски индустриалци.

„Има нещо нередно в това да се харчат такива пари“, заяви пред ФТ Филип Делорм, ръководител на европейската индустриална група „Шнайдер Електрик“. „Разбирам болката на хората. Те крещят, защото не могат да си позволят да плащат сметките. Но ние харчим всичките си пари за кратко действащи болкоуспокояващи, без да лекуваме самото заболяване.

Има спешна нужда да намалим зависимостта си от въглеродни горива и да се справим с неефективното потребление на енергия“, каза той.

Главният изпълнителен директор на „Титан Цимент“ (собственик на циментовия завод „Златна Панега“ – бел. БГНЕС) и заместник-председател на Кръглата маса на европейската индустрия Димитрис Папалексопулос заяви, че е разбираемо защо тази зима правителствата се опитват да облекчат финансовото бреме на домакинствата и компаниите, страдащи от рязкото покачване на цените на енергията, но че подобни субсидии няма да продължат дълго.

„Не се обръща достатъчно внимание на перспективата от пет до осем години“, каза той. Трябва да ускорим прехода към възобновяема енергия и да гарантираме, че дивидентите от иновациите ще останат предимно в Европа, добави бизнесменът.

Миналата година субсидиите за потреблението на изкопаеми горива възлизат на повече от един трилион долара в световен мащаб, което е най-високата сума в историята, съобщи Международната агенция по енергетика.

Центърът за икономически анализи Bruegel отбелязва, че от септември 2021 г. насам държавите-членки на ЕС са отпуснали повече от 657 млрд. евро, за да защитят потребителите от нарастващите цени на енергията. Само Германия е похарчила 265 млрд. евро за тази цел.

Не всички от тези пари са отишли за субсидии, каза Симоне Талиапиетра, автор на доклада на центъра Bruegel. Но в момента изкопаемите горива съставляват около 70 % от енергийния микс на Европа, което означава, че по-голямата част от отпуснатите средства са отишли за субсидии.

„Не можем да обобщаваме енергийните субсидии“, каза Таляпетра и добави: „Всички страни трябва да субсидират само уязвимите потребители и да ги стимулират да преминат към екологични горива. Това ще помогне на Европа да излезе от това жалко положение в дългосрочен план“.

Беноа д'Ирибарне, ръководител на производството в компанията за строителни материали „Сен-Гобен“, е съгласен с нея. „Общите субсидии не са най-добрият начин за харчене на пари“, казва той. „Ако можехме да отделим половината или една трета от тях за ускоряване на прехода към по-чисти горива, щеше да е много по-добре за Европа и нейната промишленост. Като намалим търсенето, ще намалим и цената на енергията“, посочи Беноа д'Ирибарне.

В момента Европейската комисия финализира набор от мерки в отговор на Закона за намаляване на инфлацията в САЩ, който ще възлиза на 369 млрд. долара за стимулиране на чистата енергия.

Европейската индустрия се надява, че тези мерки ще решат някои дългогодишни проблеми, като по-високите цени на енергията в сравнение със САЩ и Азия, фрагментацията на енергийния пазар и сложните регулаторни правила.

Европа изпреварва мнозина в планирането на преминаването към възобновяеми източници, но е „твърде бавна в прилагането на тези мерки“, подчерта д'Ирибарне.

Йори Рингман, главен изпълнителен директор на Cepi, търговска компания в европейската целулозно-хартиена промишленост с годишен оборот от 95 млрд. евро, заяви, че подобряването на енергийната ефективност е една от първите и най-важни стъпки в прехода. „Започваме с енергийната ефективност, защото знаем, че чистата енергия няма да е достатъчна“, каза той.

Рингман добави, че неговата индустрия не е поискала енергийни субсидии. „Трябва да се отървем от зависимостта си от природния газ. Имаме тази възможност, но се нуждаем от по-добро нормиране и система за издаване на разрешителни. Ако всичко, което искате да направите, е да поставите слънчеви панели на покрива на фабриката си, не би трябвало да отнема години, за да получите разрешение“, заяви той. /БГНЕС