Габриел: Всеки един министър ще получи оценка за своята работа

Всеки един министър ще получи оценка за своята работа. Това заяви вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел, предаде репортер на БГНЕС.

"Първо, никога не съм се произнасяла, че някой не си върши работата. Второ, казвам го много ясно и оставам последователна, три са факторите, които ще бъдат взети предвид при ротацията – най-напред резултатите от работата на всеки един министър", каза Габриел и подчерта, че има ясно разписана управленска програма с мерки, със законодателни промени, с реформи.

Вицепремиерът е категорична, че всеки един министър ще получи оценка за своята работа и добави, че от друга страна е също толкова важно българското общество и българските граждани да са усетили тази работа.

Габриел открои като важно хората да са усетили тази работа, тя да им носи спокойствие, да дава перспектива, да се обсъждат темите, които са част от техния дневен ред. "Виждаме, че темата за борбата с пътнотранспортните произшествия е тема, която вълнува българското общество", отбеляза тя.

Добрите отношения с парламентарните групи, подкрепящи правителството, е третото също много важно нещо. "Ние успяхме в рамките на 7 месеца да приемем законодателства, които ни дадоха и перспектива за Шенген и за Еврозоната, и за Плана за възстановяване, и съдебната реформа, и конституционните промени. Това беше, защото имаше тясно сътрудничество между изпълнителна и законодателна власт", посочи вицепремиерът и външен министър и допълни, че за нея това ще остане също водещ фактор.

Габриел отбеляза, че България е парламентарна република и всеки път, когато парламентът работи добре с изпълнителната власт, позволява да се приемат важни за страната неща. "Да, процесът наистина стартира, имаме достатъчно време. Аз няма да навляза в логиката за цитирам отделни имена, ясно съм очертала трите фактора, които ще предопределят и ще дадат основата за мнение", заяви тя и добави, че много би й се искало да се запази устойчивост, да има екип "България".

Габриел обясни, че за изминалите 7 месеца са направени добри неща, но има още много работа до следващите 9 месеца. "Не смятам да говоря нито за козметични промени, нито за каквито и да били промени. На този етап, пак казвам, резултати, доверие и български граждани, които са удовлетворени от това, което се прави", каза още тя.

Габриел подчерта, че с министър Калин Стоянов работят добре. "В момента, в който той олицетворява мисията на Министерство на вътрешните работи, а именно сигурността на българските граждани. Когато олицетворява България да бъде пазител на границите на Съюза и носи сигурност не само за българските граждани, а за всички европейски, смятам, че до този момент сме показали, че работим изключително добре, в сътрудничество и неспиращи се до конюнктурното, до това, което тук и сега може само да привлече внимание", каза още тя и продължи:

"Опитваме се да позиционираме България и във вътрешен, и във външен план като носеща сигурност, спокойствие и стабилност."

Калин Стоянов от своя страна отново повтори думите си от вчера, че ако премиерът и вицепремиерът, съгласувано с лидерите на политическите партии, които подкрепят правителството, преценят, че той следва да остане министър на вътрешните работи и след ротацията, е готов да довърши това, което е започнал.

Следвайки процедурата, мандатът трябва да е мандатът на ГЕРБ, каза още Габриел.

Външният министър коментира, че постоянно се следи какво се случва в Червено море, а ситуацията с "Галакси лийдър" е различна от "Руен". "За мен е много важно във всяка една ситуация да имаме водещ принцип, а това е здравето на нашите сънародници и възможността те да се завърнат. Видяхте, че бяхме успешни по отношение на капитан Колев. За мен е важно в такива ситуации по-малко да говорим, имайки предвид колко е деликатна, но да следим ежеминутно, ежечасно", категорична е Габриел. Тя добави, че за нашите международни партньори на фона на ежедневната комуникация е ясно колко приоритетен за България е този въпрос и как той не бива за бъде смесван с други заявки за операции.

Попитана дали е поискан откуп, Габриел отговори: "Позволете ми да не отговоря на този етап“. /БГНЕС