Гръцка фрегата атакува два дрона край Йемен

Бойно кръщение получи гръцката фрегата "Хидра", като атакува два безпилотни самолета в Аденския залив, край бреговете на Йемен. Това се случи в рамките на европейската операция "EUNAVFOR ASPIDES" за защита на международното корабоплаване, съобщи „Катимерини“.

Според информацията, в сутрешните часове на 13 март, " Хидра " е стрелял със 127-милиметровото си оръдие срещу два безпилотни летателни апарата, в съответствие с действащите правила за водене на бойни действия. След това дроновете са се отдалечили.

Мисията на гръцката фрегата в района на Червено море започна на 11 март , когато тя отплава от пристанището на Джибути.

Военноморският кораб се намира в Аденския залив, където се събират търговски кораби, които се готвят да преминат през спорната зона, където се извършват нападения от йеменските бунтовници хути.

След като конвоят е сформиран, "Хидра" заедно с германската фрегата "Хесен" осигуряват много близък ескорт на търговските кораби, след което, на около 140 морски мили северозападно от сборния пункт, "предават" конвоя на италианския разрушител "Кайо Дуилио", който поема следващата част от маршрута към международните води на Червено море./БГНЕС