Имамоглу и Курум в оспорвана битка за мегаполиса на два континента - Истанбул

На 31 март, в Турция се провеждат ключови местни избори. Всички погледи са насочени към Истанбул, Анкара и Измир.

БГНЕС представя профилите на най-значимите кандидати.

В битката за Истанбул са Мурат Курум, кандидат от управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР), и Екрем Имамоглу, досегашният кмет от основната опозиционна Републиканска народна партия (РНП).

Екрем Имамоглу е роден през 1970 г. в черноморския град Трабзон в Североизточна Турция, той се мести с родителите си в Истанбул малко след това.

Имамоглу изучава „Управление на бизнеса“, преди да навлезе в доходния бизнес на семейството си в западен Истанбул.

Докато Екрем Имамоглу, който се занимава с търговия и строителство като семейството си, влиза в политиката през 2009 г., Мурат Курум се изкачва по кариерната стълбица по това време.

Курум е роден в Анкара през 1976 г. в семейство на държавни служители.

През 2009 г. Имамоглу става областен председател на РНП в Бейликдюзю, където по-късно става кмет.

През ноември 2009 г. Мурат Курум става генерален директор на Emlak Konut GYO, свързана с TOKİ.

На местните избори през 2014 г. Имамоглу е избран за кмет на Бейликдюзю.

Мурат Курум влиза в политиката за първи път през 2018 г. като министър на околната среда и урбанизацията.

През 2019 г. Имамоглу бива избран за кмет на община Истанбул.

Ключът към успеха на Имамоглу е положителния стил на кампанията му – за разлика от често порочните лични атаки в турската политика – и лесния му контакт с хората на улицата, където той редовно се е срещал с избирателите в базари и кафенета.

И двамата са женени и с 3 деца.

Анкара

В битката за турската столица са изправени Тургут Алтинок от управляващите и Мансур Яваш от РНП.

Алтинок е роден през 1962 г. Той изучава право в Азербайджан и влиза в политиката още на 25 г., като става председател на клона на Националистическата лейбъристка партия в Кечиорен, район на Анкара, той в момента е кмет на Кечиорен.

Мансур Яваш има по-впечатляваща визитка. Роден през 1955 г и учи право в Истанбулския университет, Яваш в момента има най-висок рейтинг на одобрение от всички турски политици - 61%. През 2020 г. Яваш получи рейтинг на удовлетвореност от 73,2 %, който е по-висок от този на кмета на Истанбул Екрем Имамоглу или на президента Реджеп Тайип Ердоган и е най-високият сред анкетираните кметове на „Gazete Duvar“.

През 2014 г. той губи кметските избори в Анкара само с 1%. Той и Европейският съд по правата на човека оспорват изборите поради предполагаеми измами и нередности.

През 2019 г. Яваш стана първият кмет на Анкара от РНП след 25-годишно управление на ПСР, като получи 50,9% от гласовете срещу 47,1% на съперника си.

Измир

В Измир начело на надпреварата са Хамза Даг от ПСР и Джемил Тугай от РНП.

Даг е роден през 1980 г. и завършва право в Университет 9 септември в Измир. Работи като адвокат на свободна практика. Основател е на Групата на юристите за промяна. 24-ти, 25-ти, 26-ти и 27-ми мандат депутат в Измир. Бил е член на Комисията за преглед на правата на човека. Женен е и има четири деца

Тугай е роден през 1967 г. настоящ кмет на Каршъяка. Той е лекар и завършва Медицинския факултет на университета Еге. Бил е председател на Комисията по специална медицина към Медицинската камара в Измир, член на Клона на специалните лекари към Турската медицинска асоциация, председател на клона на Турската медицинска асоциация и на Борда на директорите на Асоциацията по пластична хирургия в Егейския регион. /БГНЕС