Институтът GATE с изследване кои са островите на топлина в София

„Островите на топлина са често срещано явление в големите градове, където има завишена консумация на електроенергия, значителен трафик и прекомерно застрояване като София не е изключение. Завишените температури в резултат от тяхното наличие оказват негативно влияние върху здравето, повишава риска от топлинен удар или от липса на работоспособност”. Това заяви в интервю за БГНЕС инж. д-р Лидия Витанова, от Институт GATE.

Институтът разработва енергиен атлас на София, част от проекта “Цифров двойник на града“.

„Цифрови двойници“ имат и други градове като Хелзинки, Виена, Берлин, Сингапур и Ню Йорк, а изследванията на топлинните острови са актуална тема и в други Европейски градове. “ Топлинните карти и визуализираните върху тях топлинни индекси позволяват да се определи какъв е топлинния риск за гражданите през прекалено горещите дни, при което могат да се вземате мерки за предпазване от сериозни последици.”, заяви д-р Витанова, след което обясни, че в момента изследват островите на топлина в столицата. “Разработваме енергиен атлас, на база на който да определим топлината, която се отделя в резултат на енергийната консумация. По-гъсто застроените площи, липсата на растителност, завишеният трафик са предпоставка за засилване на негативните ефекти, предизвикани от островите на топлина, които са вредни за здравето”, сподели климатологът. Тя поясни, че факторите, поради които се повишава температурата в островите на топлина в София са начинът на живот, повишената консумация на енергия, както и трафикът в града. Климатологът поясни, че тези т.н. острови на топлина могат да бъдат облекчени като обществото бъде по – добре информирано, като се намали консумацията на топлинна енергия чрез използването на „зелени“ средства за придвижване като велосипеди и електрически автомобили, но ключово е и държавното управление в страната, свързано с вземането на адекватни мерки срещу климатичните промени.

Д-р Витанова коментира, че GATE в момента изследва какво е въздействието на островът на топлината в София, свързано с идентифицирането на критични райони в София. “Сега разработваме енергиен атлас, на база на който ще се определи отделената топлина от електропотреблението. Резултатите от изследването се интегрират в 3D семантичния модел на града, който е част от пилотния проект за разработване на цифров двойник на града на територията на район Лозенец. Подобни изследвания ще допринесат за по-голяма информираност на гражданите относно причините и ефекта от топлинните острови. Те ще са основа за вземане на основани на данни решения в борбата срещу климатичните промени”, уточни д-р Витанова.

Тя обясни, че изследването се очаква да приключи до края на годината, а енергийният атлас ще бъде публикуван в рамките на два месеца, след представянето му на международна научна конференция ISPRS Geospatial Week през. м. септември в Кайро, Египет. /БГНЕС