Лайчак посочи януари 2024г. като срок за официализиране на Брюкслелското споразумение

В навечерието на края на една година на извънредни обстоятелства и съответно на година на предизвикателни събития специалният пратеник на ЕС за диалога между Косово и Сърбия Мирослав Лайчак даде няколко важни указания относно продължаването на процеса на диалога, въпреки че през годината се наблюдаваха колебания и спираловидни ситуации, съобщи "Албениън пост".

Лайчак изясни много дилеми, особено по въпроса за създаването на Асоциацията сръбските общини (АСО) въз основа на последното предложение на ЕС, като винаги изрази загриженост за липсата на воля от страна на двете държави за прилагане на споразуменията, но за първи път спомена и срокове.

Той посочи края на януари като оптимален срок за официализиране на Основното споразумение (подписано в Брюксел през 2013 г.) за нормализиране на отношенията, включващо изпълнението на задълженията по глава 35 от преговорите за членство на Сърбия в ЕС, където се признава Косово, като суверенна държава и не се отхвърля членството на Косово в никоя международна организация.

"Държавите членки възложиха на ЕС да включи ангажиментите на Сърбия в глава 35 от преговорите за членство на страната, които обхващат нормализирането на отношенията с Косово, преди края на януари 2024 г. Така че тук имаме ясен краен срок за официализиране на споразумението като част от договорното споразумение с блока и критериите за членство на Сърбия".

Във връзка с настояването на премиера на Косово Албин Курти за подписване на споразумения, включително на европейския проект за устав на АСО, словашкият дипломат поясни, че документът е приет и от двете страни и следователно споразуменията са правно обвързващи за страните дори без подпис.

"Ето защо, със съгласието и на двете страни, официализирахме споразумението чрез изявление на върховния представител на ЕС Жозеп Борел. Това е в пълно съответствие с Виенската конвенция за правото на международните договори. ЕС многократно е заявявал публично, че споразумението е правно обвързващо и валидно", отбеляза той.

"В този контекст следва да се потвърди позицията на ЕС, но също и на САЩ, че формалните въпроси, като например начинът на одобрение, не трябва да възпрепятстват процеса на изпълнение. В крайна сметка страните ще бъдат оценявани въз основа на изпълнението, а не на начина на формализиране", добави словашкият дипломат, отговаряйки на максимата, че само подписът гарантира изпълнението.

Говорейки за възможността за промени в условията на АСО, той остави отворена възможността за интервенция в документа, представен на страните през октомври тази година. Той заяви, че блока е готов да направи "разумни корекции" в проектоустава, но не нещо съществено, а само да подобри достъпността на текста.

"Разбираме важността на пълната яснота по отношение на този документ и с удоволствие ще отговорим на всички въпроси, свързани с него. В същото време сме готови да внесем обосновани корекции и разяснения, особено за да подобрим достъпността на текста и да го направим по-разбираем", подчерта словашкият посредник.

Лайчак посочи причината, поради която в проектостатута на ЕС е включен въпросът за арбитража, който се счита от правните експерти за "червената лампичка" на настоящата рамка. Мнозина дори смятат, че въпросът за арбитража изключва правомощията на Конституционния съд при разрешаването на спорове между централните власти и механизма на самоуправление.

"В тази връзка проектът за устав се отнася до споровете между Асоциацията и централните власти на Косово относно прилагането и тълкуването на устава. Без тази разпоредба би имало правна липса, тъй като правната рамка на Косово не съдържа механизъм за разрешаване на спорове, нито предвижда компетентност на съдилищата на Косово", добави той.

Той обаче подчерта, че въпросът за арбитража по никакъв начин не изключва и не възпрепятства съдебния контрол върху решенията на Асоциацията, от страна на съдилищата на Косово. Според словашкия дипломат в предложението на ЕС е разгледан и въпросът за съдебния контрол на решенията на АСО в Косово.

Говорейки за разногласията по отношение на охридския анекс за изпълнение или плана за последователност , словашкият дипломат подчерта, че изпълнението на задълженията на Косово и Сърбия трябва да се осъществява паралелно и да гарантира, че когато страните изпълняват нещо от точките на споразумението, те получават нещо друго в замяна в хода на процеса.

"По време на последната среща на главните преговарящи през ноември и двете страни за първи път приеха философията на такъв паралелен и поетапен подход. Дискусиите относно стъпките и действията и тяхната последователност продължават и очакваме страните скоро да постигнат споразумение, за да може най-накрая да започне изпълнението", заяви наред с другото специалният пратеник на ЕС.

Ценните обяснения на Лайчак дойдоха в момент, когато процесът на диалог изключително поляризира позициите на политическите партии в страната. Докато президентът на Косово Вьоса Османи призова за постигане на единство по отношение на подхода към диалога, косовската опозиция го пренебрегна, изисквайки отговорност единствено от министър-председателя на страната. /БГНЕС