Мая Стоева: В бъдеще стволовите клетки могат да се окажат по-ценни от златото

Идеята на съхранение на стволови клетки е да се направи здравна застраховка на цялото семейство. Това заяви пред БГНЕС Мая Стоева, административен директор на най-голямата българска тъканна банка „Биорегенерация“.

Само в последната година, откакто в България се провежда инициативата „Месец на повишаване на информираността за стволовите клетки и тяхната полза“ с около 1000 броя са се увеличили семействата, които са съхранили стволови клетки. Миналата година на фона на 56 000 родени бебета - 9 000 семейства са взели стволови клетки, а тази година на 54 000 родени бебета - около 10 000 семейства. „В нашата сфера започват да се развиват нещата и реално много повече родители да разбират ползите от това“, заяви Стоева.

„Ползата и идеята на съхранение на стволови клетки по време на раждане е, че тогава не се наранява никого и тогава стволовите клетки са в най-голямо количество и в най-добро качество. Идеята на това е да се направи една здравна застраховка на цялото семейство“, каза тя и уточни, че както бебето, така и цялото семейство може са се възползва от това в бъдеще.

Самата процедура е безболезнена. „Реално материалът за извличане на стволови клетки се взима от пъпната връв и плацентата, когато вече са отделени от майката и бебето. Тази процедура е абсолютно неинванзивна и няма да нарани когото и да било“, обясни тя.

Стоева посочи, че това е един биологичен отпадък, който може реално в бъдеще да се окаже по-ценен от злато. „Със стволови клетки могат да се лекуват редица заболявания както ракови, така и неракови заболявания. Вече много започна да се говори за лечение на диабет тип 1, което е бичът на нашето време. Провеждат се много експериментални терапии за повлияване на състояние на деца с аутизъм. За съжаление, не в България, а в чужбина много се работи в тази сфера, но това не пречи и българските семейства да могат да се възползват от това“, отбеляза тя.

Стоева добави, че стволовите клетки могат да се използват също така и при козметични процедури. „Реално родителите го правят, за да могат да подсигурят едно много по-добро бъдеще на семейство и ако в бъдеще не дай си Боже се наложи да бъдат използвани, те да имат готов материал, който да бъде съвместим с тяхното семейство, т.е. да не се чака донорство“, уточни тя.

„На българския пазар няма много фирми, които оперират с тази специфична дейност - съхранение на стволови клетки, като средно цената се върти около 5000 - 5500 лв. за двата вида стволови клетки, които могат да бъдат взети по време на раждане. Това е сума за съхранение за период от около 20 години“, посочи Стоева.

Тя обясни, че това, че стволовите клетки са съхранени и обработени в България не означава, че не могат да бъдат използвани и в чужбина. „Реално всички тъканни банки работят по една и съща методология - не се различава начинът на вземане и съхраняване на стволовите клетки. Предимството при българските банки е, че всъщност когато пробата се вземе, тя се обработва максимално бързо, което е изключително важно за качеството на пробата“, заяви Стоева и добави, че чисто законово няма пречка, поради която да не бъдат изнесени проби в чужбина за използване на лечение на когото и да било. "Вече три проби са изнесени в чужбина от миналата година досега за повлияване на деца с аутизъм. Пробите са съхранени в България и изнесени в страна извън ЕС. Това е наистина голямо постижение за България“, подчерта Мая Стоева. /БГНЕС